chrome firefox opera safari iexplorer

Британська рада розпочинає три проекти для українських театрів

16 березня 2015 о 11:28

Услід за масштабним проектом «Театр у кіно» Британська рада в Україні розпочинає програму для українських театральних режисерів, драматургів, критиків та кураторів. Серед пропозицій – постановка сучасної британської п’єси, інсценізація невідомого Шекспіра та робота в журі театрального фестивалю в Единбурзі. Хто візьметься за реалізацію цих проектів, визначать на конкурсній основі.

Програма Британської ради, яка передбачає три напрямки, була зроблена у співавторстві з українськими театрознавцями. Вони ж визначатимуть переможців, які зможуть реалізувати ці проекти.

«Програма складається з трьох великих конкурсів, які запропонують можливості режисерам, кураторам та театрам, дадуть можливість попрацювати з британськими колегами, ближче познайомитися з текстами нової британської драматургії, наново поставити менш відомі тексти Шекспіра, а також зануритись у роботу найбільшого експериментального майданчику світу – Единбурзького Фрінджу», – розповідає кураторка мистецьких програм Британської ради Анна Бубнова.

Так молоді українські режисери зможуть позмагатися за шанс втілити одну із сучасних британських п’єс на сцені Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. Серед запропонованих до постановки текстів – доіндустріальна драма «Ножі у курках» Девіда Герровера, сюрреалістична, майже беккетівська п’єса «Там, вдалині» Керіл Черчілл та «Дихання» Дункана Макмілана – про батьківство на тлі тотальних змін та криз. Усі вони так або інакше резонують із нинішніми українськими реаліями, зауважує театрознавець Ганна Веселовська.

Художній керівник театру Франка Станіслав Мойсеєв каже: обрати п’єси було нескладно, а от щоб доручити комусь постановку, потрібен конкурс.

«Вибір режисера – це доволі небезпечна «рулетка». І справа не у тому, що хтось комусь не довіряє, а у тому, що ми не знаємо, як режисери сприймуть ці тексти і відповідно будуть транслювати для нас», – пояснює він.

Журі Единбурзького Фрінджу дивиться 450 вистав за 21 день

Також з українських театрів оберуть один для постановки одного із трьох маловідомих в Україні творів Шекспіра. Це будуть «Юлій Цезар», «Цимбелін» або «Зимова казка». З театром співпрацюватиме сценограф-фіналіст премії Linbury Pize, яку вручають щороку фахівцям у галузі театрального дизайну. Прем’єру п’єси планують на 23 квітня 2016 року до 400-річчя з дня смерті Шекспіра.

Окрім того, четверо українських театральних менеджерів, критиків, кураторів, режисерів або драматургів зможуть побути в журі нагороди Total Theatre Award на Единбурзькому Фрінджі. Це фестиваль експериментального театру, що спеціалізується, за словами його організаторів, на «усьому, що ви не могли уявити». До речі, вистава «Звірі та діти захопили вулиці», що поєднує анімацію та живу гру, і яку кияни змогли побачити наживо минулого року, теж була призером Total Theatre Award. Журі, у якому беруть участь люди різного віку і професії, на волонтерських засадах переглядає близько 450 вистав за 21 день.

«Ми з нетерпінням чекаємо співпраці з українськими фахівцями, тому що наше завдання – це знайти найталановитіше, що трапляється на планеті і приїздить до Единбурга, і дуже важливо, щоб ці роботи переглядали люди з різних культур, щоб вести цікаві дебати», – каже представниця фестивалю, продюсерка Джо Кроулі.

Дізнатися більше про театральну програму та терміни подачі заявок можна на сайті Британської ради.

Розділи: Конкурси

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути