chrome firefox opera safari iexplorer

Кращим спектаклем «Мельпомени Таврії» стала «Нація»

30 травня 2011 о 16:03

У Херсоні завершився Міжнародний театральний фестиваль «Мелопомена Таврії».

Генеральний директор Херсонського академічного театру імені Куліша, ініціатор та організатор фестивалю Олександр Книга вирішив уникнути порядкового номера «13», під яким мав пройти захід, і запропонував цифрову формулу «Мельпомени» — «12+1».

У цьому році, незважаючи на економічну кризу, херсонському фестивалю вдалося продемонструвати пристойну театральну панораму. Було запрошено гостей з Росії, Білорусі, Молдови. Великий інтерес театралів викликала вистава «Чайка», яку представили білоруські театрали — прямо на пленері, нібито повторюючи атмосферу природного фону, на якому і розгортається дійство знаменитої п'єси Чехова.

Херсонський фестиваль вже котрий рік викликає активну зацікавленість місцевих глядачів. Зали на всіх виставах переповнені. У підготовці та організації такого необхідного регіону форуму активно допомагає місцева влада. У рамках «Мельпомени Таврії» відбувся круглий стіл за участю директорів українських театрів, які обговорювали актуальні проблеми сценічного життя.

Спеціальне журі, яке оцінювало фестивальну афішу, виявилося одностайним у виборі «кращого спектаклю» на цьогорічній «Мельпомені Таврії». Це постановка Івано-Франківського театру імені Івана Франка — «Нація» за мотивами творів Марії Матіос. Цей же спектакль було номіновано і на Національну премію імені Тараса Шевченка.

«Нації» присудило свою премію і журналістське журі фестивалю — із формулюванням: «За естетичне і переконливе втілення актуальної історико-національної тематики». Керівник Івано-Франківського театру і режисер спектаклю повідомив по телефону ZN.UA, що для нього особливо важливим є це визнання на півдні Україні, оскільки його постановка, у першу чергу, про єдність нашої нації, які б історичні катаклізми не намагалися цю єдність розколоти.

Відзначено у рамках «Мельпомени» і спектакль Національного театру імені Івана-Франка «Буря» (режисер і сценограф Сергій Маслобойщиков) — цю роботу нагороджено за цікаве сценографічне рішення твору Шекспіра.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути