chrome firefox opera safari iexplorer

Як Тарас Шевченко і Михайло Грушевський гроші для Росії збирають

06 березня 2015 о 14:40

Фонд Тараса Шевченка, Михайла Грушевського, Ярослава Мудрого чи Володимира Великого. Патріотично? Надійно? Викликає довіру? Але не поспішайте вкладати свої гроші в ці Фонди. Адже збирає їх під українською маскою… російська компанія.

Йдеться про Інвестиційну групу «УНІВЕР», яка заснована в 1995 році в Москві. Як зазначається на сайті компанії, вона має 15-річний досвід успішної роботи на фондових ринках, входить в першу двадцятку найбільших російських інвесткомпаній. З 2005 року інвестиційна група УНІВЕР здійснює свою діяльність на українському фондовому ринку. 

Українцям пропонують вкладати гроші (мінімальна сума інвестицій — 1 000 гривень, рекомендована сума інвестиції — від 5 000 гривень) у такі Фонди:

  • «Ярослав Мудрий: Фонд акцій» — максимальний заробіток на рості фондового ринку
  • «Володимир Великий: Фонд Збалансований» — підвищена дохідність при збалансованому ризику
  • «Тарас Шевченко: Фонд Заощаджень» — прибутковіший за банківський депозит, збереження грошей від інфляції
  • «Михайло Грушевський: Фонд Державних паперів» — максимальний захист інвестицій

Цілком очевидно, що ні з правової, ні з точки зору історичної справедливості жодна комерційна компанія, тим більше російська, не має права використовувати визначні історичні імена, а тим більше – в сумнівних фінансових операціях.

Отож, думаю, що Уряд, Служба безпеки України відповідно відреагують на таке зловживання українською історією в інтересах російської фінансової компанії.

Довідка 

На офіційному сайті зазначено: «Засновник і президент Групи — Тарас Козак, народився на заході України. Чи багато ви знаєте людей з більш українськими ім'ям і прізвищем? Керуючий директор і генератор ідей — Олексій Сухоруков. Народився на Уралі, але серцем прикипів до України, своєї історичної батьківщини, а душею — до її фондового ринку».

«Прикипіли» до України засновники УНІВЕРу порівняно недавно, з 2005 року. А до цього, скажімо, засновник групи, уродженець Тернопільщини, у віці 17 років поїхав з України до Росії, де навчався в  Московському державному університеті ім. М.В. Ломоносова, а потім здобув освіту і у Всеросійському фінансово-економічному інституті. Після закінчення МДУ Тарас Козак отримав роботу в столиці Росії. За його словами, «програмістом працював лише два місяці, а потім перекваліфікувався на спеціаліста фондового ринку… Потрапив у компанію, що займалася біржовими операціями. Вчився на власних та чужих помилках. Мій товариш на початку 1990-х заробив $15 тисяч на акціях «МММ», але потім, вклавши їх знову, втратив усе. Його згубила жадібність».

 

Цікаво, що з 1996 по 2006 рік Тарас Козак був заступником Голови Правління «УниверБанка» (м. Москва, РФ). Виявляється, що у серпні 2006 році ліцензія цього банку була відкликана: «Лицензия отозвана в связи с неисполнением банком федеральных законов, регулирующих банковскую деятельность, и нормативных актов ЦБ, нарушениями Федерального закона «О противодействии легализации (отмыванию) доходов, полученных преступным путем, и финансированию терроризма», а также учитывая неоднократное применение мер в порядке надзора. Универбанк допускал нарушения законодательства и нормативных актов Банка России о противодействии отмыванию преступных доходов, в том числе несвоевременно направлял в Федеральную службу по финансовому мониторингу сообщения по операциям, подлежащим обязательному контролю. В деятельности банка выявлены нарушения правил ведения бухгалтерского учета и порядка осуществления расчетов, за которые Центробанком неоднократно применялись меры воздействия. Кроме того, банк был вовлечен в проведение сомнительных операцій».

Микола Томенко, народний депутат України 

 «Обозреватель»

Розділи: Думка читачів