chrome firefox opera safari iexplorer

Дзвонам Софії Київської повернули голос

22 квітня 2015 о 15:20

Після вимушеної дворічної перерви кияни та гості столиці знову можуть насолоджуватися голосом дзвонів Софії Київської, повідомляє сайт заповідника.

Цими днями у Софії Київській було завершено ремонт та налагодження унікальної музичної установки, в якій грають 30 дзвонів (згодом планується задіяти 50). Вони працюють у режимі курантів, оснащені електромагнітними бійками і керуються за допомогою комп`ютерної програми.

До речі, за твердженнями фахівців, ця музична установка – цілковито безпечна для історичних пам`яток, адже вона не вібрує, отже – не шкодить рідкісним мозаїкам.

Роботу дзвонів було відновлено завдяки ентузіазму та безкорисливості майстрів-дзвонарів Сергія та Леоніда Ботвінків.

Тож віднині мелодійний передзвін на Софійської площі радуватиме нас щодня, і всі охочі матимуть нагоду почути голос Софійської дзвіниці від 8 год. 45 хв. до 21 год.

Усього дзвони виконують 16 різних мелодій, серед яких – Гімн України, «Молитва за Україну», «Благослови, душе моя, Господа», «Як тебе не любити, Києве мій» та інші.

Довідка

Двоє майстрів – Сергій та Леонід Ботвінки, які зробили такий чудовий подарунок для столичних мешканців та гостей міста, – справжні ентузіасти своєї справи. Рідні брати, вони є корінними киянами, здобули інженерну освіту у Київському політехнічному інституті і практично все життя пропрацювали на Київському авіаційному заводі. А карильйонами Сергій та Леонід захопилися у середині 90-х років, коли відбудовувався Михайлівський Золотоверхий собор у Києві.

n.sophiakievska.org

 n.sophiakievska.org

На сьогодні в Україні існує ще два подібні інструменти, створених братами Ботвінками. Найперший – карильйон Михайлівського Золотоверхого собору (1998 р.), а наймолодший карильйон з`явився два роки тому у Гошівському греко-католицькому монастирі, що на Прикарпатті.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути