chrome firefox opera safari iexplorer

Фестиваль «Ї» збере у Тернополі 50 письменників

02 квітня 2015 о 16:11

У мистецькому фестивалі “Ї”, який відбудеться в Тернополі 17-19 квітня, візьмуть участь більше 50 письменників, а також художники та музиканти.

— На тлі тих подій, які зараз відбуваються в Україні, нам конче потрібно оживити Тернопіль, — розповідає один із координаторів фестивалю Василь Томчишин. — Адже наше місто вважають неофіційною студентською столицею країни, тож варто дбати про культурний розвиток молоді.

На фестивалі, який відбудеться в місті вже втретє, але вдруге під назвою “Ї”, очікують близько півтисячі гостей. Щоб кожному було цікаво, запросили і відомих українських письменників, і митців з-за кордону.

— Цьогоріч наш фестиваль із всеукраїнського стає міжнародним, — розповідає співкоординатор проекту Юрій Матевощук. — Адже до нас завітають автори із Білорусі та Польщі. Окрім того, до фестивалю ми плануємо випустити альманах із творами усіх його учасників.

Крім письменників участь візьмуть і художники.

— Зокрема, свої карикатурки представить Юрко Журавель із гурту Ot Vinta, — продовжує розповідати пан Томчишин. — Окрім того, ми запросили художника з Івано-Франківська, Романа Бойчука. Він зараз працює над масштабним полотном про події Революції гідності. Розмір картини вражає — це 2 на 20 метрів. Тож ми маємо надію, що автор встигне її завершити до нашого фестивалю.

Заходи в межах фестивалю відбуватимуться і на Острівці закоханих, і в книгарнях міста, і в арт-галереї. Планують також провести читання в підземеллі замку. Також там буде виставка фото тернополянина Віктора Гурняка, айдарівця, який загинув в АТО у жовтні минулого року.

Довідка

Участь в фестивалі “Ї” візьмуть Юрій Андрухович, Юрій Іздрик, Сергій Жадан, Дмитро Лазуткін, Катя Бабкіна, Андрій Любка, брати Капранови, Томаш Деяк, Тарас Прохасько та інші.

Детальніше ознайомитись із програмою дійства можна на офіційній сторінці в соцмережі — https://vk.com/festyval_ji_2015.

Там же й можна придбати квитки. Вартість на три дні у передпродажу — 170 грн. У дні фестивалю вона зросте, попереджають організатори. Також вони обіцяють пізніше запровадити квитки на один день фесту.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути