chrome firefox opera safari iexplorer

Предстоятелі українських церков у великодніх привітаннях побажали миру і незалежності

12 квітня 2015 о 12:42

Предстоятелі низки українських церков привітали вірян зі святом Христового воскресіння.

Відповідні привітання оприлюднили прес-служби Української православної церкви Київського патріархату, Української православної церкви (Московського патріархату), Української автокефальної православної церкви й Української греко-католицької церкви, повідомляє Радіо Свобода.

Предстоятель УПЦ КП, патріарх Філарет у своєму святковому привітанні наголосив, що «Воскресіння Христове означає, що смерть у людській природі не перемагає».

«У час смутку і скорботи, коли ми переживаємо смерть наших близьких, воскресіння Христове вселяє в наші серця велику надію. Воно ніби говорить нам: «Не плач! Ви ще побачитесь у вічному житті». Воскресіння заспокоює нас і дає нам бадьорість і силу перемагати скорботу. Воскресіння Христове єднає живих і мертвих в єдину сім’ю», – наголосив він.

Філарет висловив сподівання, що Україна переможе у війні на Донбасі і на нашій землі запанує мир.

«Ми святкуємо Воскресіння Христове в Україні в складних умовах. Іде необ’явлена війна в Донбасі. Але ми повинні вірити, що після страждань, як на Голгофі, настало воскресіння, так і в нас настане перемога», – сказав Патріарх.

Предстоятель УПЦ (МП) митрополит Онуфрій у своєму великодньому зверненні зазначив, що Бог «своїм воскресінням знищив смерть, відібрав від неї силу і зробив її короткочасним сном, кінцем якого є вічне блаженство з Христом».

«Ми молимося сьогодні за те, щоб Господь благословив нашу українську землю і наш народ, щоб Господь послав нам свій мир, щоб ми простили один одного у Христі, як Христос простив кожного з нас», – додав він.

Місцеблюститель київського митрополичого престолу УАПЦ, митрополит Макарій у привітанні до Великодня наголосив: «Смерть не забере всього, і настане час, коли українська земля якогось ранку прокинеться ясною і безсмертною, і на ній більше не буде проливатися кров свідомих українських патріотів. Але нам багато і сердечно необхідно молитися до Бога, просячи його захисту перед нашими ворогами, які бажають знищити нашу українську незалежність та самостійність, потрібно молитися, щоб мир і спокій перебував між нами, щоб незалежність нашої держави України зміцнювалась економічно та духовно, щоб в Україні була одна помісна православна церква».

Глава УГКЦ, архієпископ Святослав у своєму великодньому зверненні зазначив, що «особливо молимося за наших братів і сестер в українському Криму і Донбасі, а водночас за переслідуваних до мучеництва братів-християн на Близькому Сході».

«Святкувати Пасху серед війни – це вміти вже сьогодні бачити у воскреслому Христові нашу перемогу», – наголосив він.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Новини культури

5 жовтня

Інші дати
Олекса Синявський 
1887 – визначний український мовознавець і педагог, провідний діяч у нормуванні української літературної мови (1917–1933), фактичний редактор остаточного тексту «Українського правопису» (1927). Репресований.
Розгорнути
Народився Павло Попович
(1930, м. Узин Київської обл. - 2009) - льотчик-космонавт, генерал-майор авіації, двічі Герой Радянського Союзу, Герой праці. Перший політ у космос здійснив 12-15.08.1962 р. на кораблі "Восток-4", другий - 3-19.07.1974 на кораблі "Союз-14" і орбітальній станції "Салют-3"
Розгорнути
Народився Володимир Забаштанський
(1940, с. раїлів Вінницької області. - 2001) - український поет, перекладач. Автор поетичних збірок "Наказ каменярів", "Віра в людину", "Запах далини", "Жага життя" та ін.
Розгорнути
Народився Богдан-Ігор Антонич
(1909, с.Новиця, нині - Польща - 1937) — український поет, прозаїк, перекладач, літературознавець. Автор збірок поезій «Привітання життя», «Велика гармонія», «Три перстені», «Книга Лева».
Листар носив листи зелені, листи шуміли. Ех, весна! Плету пісні на веретені про молодість, що промина. (Богдан-Ігор Антонич)
Розгорнути