chrome firefox opera safari iexplorer

Реформа ДАІ: повернення «листів щастя» і бонуси водіям

06 квітня 2015 о 16:09

На українських водіїв незабаром очікують нововведення. Як повідомив глава МВС Арсен Аваков, Кабмін схвалив підготовлені міністерством ключові закони, які днями подадуть в Раду: «Про органи внутрішніх справ», «Про Національну поліцію», «Про сервісних послугах і сервісних центрах МВС» і «Про удосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху».

ЩО НОВОГО

Останній проект стосується реформи ДАІ. Якщо його приймуть, він повністю змінить систему контролю за дотриманням ПДР і сплатою штрафів.

Інспекторів ДАІ на дорогах поступово замінять відеокамери, що автоматично фіксують порушення. Раніше в ДАІ повідомляли, що перший етап реформи передбачає установку 2000 таких камер в найбільш аварійно небезпечних місцях, але роботи поки не почалися.

А на перехідний період МВС пропонує ввести нову систему покарань для порушників ПДР – «бальну». За словами Згуладзе, всім водіям нарахують по 150 балів.

«За зафіксовані порушення бали будуть поступово знімати. Скільки за які порушення – зараз підраховується. Після того як їх кількість досягне нуля, водіям почнуть нараховувати штрафи: їх потрібно буде сплатити протягом 30 днів з моменту порушення. За наступні 30 днів штраф збільшиться вдвічі (зараз – протягом 15 днів. – Авт.). При несплаті справу передадуть до виконавчої служби при Мін'юсті: вона буде стягувати штраф у примусовому порядку», – роз'яснила Згуладзе.

Також на телефонний номер власника автомобіля прийде SMS з посиланням на відеоролик з правопорушенням.

У планах відомства – скасувати вилку штрафів (наприклад, зараз за перевищення швидкості штраф – 255-340 грн) і залишити мінімальні, а також повсюдно впровадити можливість оплати штрафу картою на місці патрульному. Натомість порушник отримає електронний протокол та квитанцію про сплату.

ЕКСПЕРТИ

Фахівці підтримують нововведення, але із застереженнями. «Введення автофіксації назріло, оскільки ліквідує хабарі на дорогах, але для цього потрібні великі гроші. Кошти можуть з'явитися за рахунок інвесторів (ця ідея озвучувалася в ДАІ. – Авт.), які якийсь час будуть отримувати прибуток від штрафів, поки не окуплять витрати», – говорить президент Украналітцентру Олександр Охріменко.

Юрист Олексій Святогор не з усім згоден: "Вводити «бонусні» штрафні бали можна ні в якому разі. Адже фактично вони дають право водіям якийсь час безкарно порушувати ПДР, а це викличе зростання аварій"

«Некоректно також виписувати штраф на власника машини: за кермом може бути інша людина, причому не член родини, адже авто нерідко продають за дорученням. Держава зобов'язана довести провину людини, а не він повинен виправдовуватися. А ось те, що штрафи зменшать, автоматизують їх облік і дадуть можливість розрахуватися на місці порушення – це правильно», – сказав Олексій Святогор.

Думки водіїв розділилися. «Я за автофіксація хоча б в містах – порядку стане більше, наприклад, з паркуванням. Те, що штрафи зменшать – теж правильно», – говорить Володимир Стамескін.

А от Олексій Іванов проти: «Я, наприклад, за адресою реєстрації не проживаю. А якщо я ще номер мобільного зміню? Як вони мене зі своєю камерою шукати збираються?».

Джерело: Сегодня.UA
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути