chrome firefox opera safari iexplorer

Споживачі газу з лічильниками заплатять удвічі більше, ніж без них?

20 травня 2015 о 10:43

Українські побутові споживачі газу, у яких встановлені лічильники, платитимуть значно більше від тих, у кого прилади обліку не встановлені. Це випливає з розрахунку, проведеного газорозподільними компаніями, місцевою владою та журналістами після затвердження Кабінетом міністрів нових норм побутового споживання блакитного палива.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України 29 квітня вирішив знизити удвічі норми споживання природного газу для громадян, у яких не встановлені лічильники. Про це, зокрема, повідомив в.о. голови Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк.

Для споживачів, які використовують газ тільки для приготування їжі (при цьому мають централізоване гаряче водопостачання), норму знизили з 6 куб. м на людину до 3 куб. м; для приготування їжі без підключення до гарячого водопостачання і без газового водонагрівача — з 9 до 4,5 куб. м; для споживачів, які використовують газ як для приготування їжі, так і для підігріву води — з 18 до 9 куб. м на людину.

Дослідження, проведені експериментальним шляхом газорозподільними компаніями та місцевою владою у Харкові, Львові та Білій Церкві, показали, що реальне споживання газу в квартирах, не обладнаних газовими лічильниками, перевищує встановлені урядом норми у кілька разів, повідомляє портал 104.ua.

За його даними, в квартирі, де є централізоване гаряче водопостачання і газова плита (за нормою за кожного мешканця треба оплачувати еквівалент 3 куб. м газу), експериментальним шляхом встановлено витрату від 7,5 до 13 кубометрів газу на людину.

«Не набагато менша розбіжність виявилася і при підрахунку витрат газу, виходячи з технічних потреб газових приладів. Так, розрахунок витрати газу на підставі техпаспорта газової плити показав, що щомісяця одному мешканцеві потрібно щонайменше 6 куб. м газу при користуванні однією плитою», — пише портал.

У випадку, якщо разом з газовою плитою використовується газова водонагрівальна колонка (при відсутності центрального постачання гарячою водою), різниця між нормами і реальним споживанням виявиться ще більше. При нормі в 9 кубометрів експеримент показав витрату від 32 до 42 куб. м газу на місяць на кожного мешканця. Розрахунок на підставі техпаспортів газових приладів в даному випадку показав витрату газу щонайменше 26 куб. м газу.

Нагадаємо, з 1 квітня в Україні значно підвищили тарифи на газ, воду, тепло і електрику.

Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути