chrome firefox opera safari iexplorer

Черкаси сьогодні відзначають день міста

07 червня 2015 о 12:07

Деякі джерела вважають, що День міста Черкаси відзначається в третю неділю вересня. Проте офіційно, згідно із затвердженим Статутом територіальної громади міста Черкаси від 16.07.2009 № 4-1347 та змін до нього від 02.06.2011 № 2-545 День міста Черкаси відзначається в першу неділю червня.

Місто було засноване за часів Київської Русі. Перші згадки про місто зустрічаються в Супрасльському літописі стосовно подій 1395 року і листах кримського хана Менглі I Гирея. Карамзін визначив засновників міста черкасів як людей азіатського виду.

З XIV століття місто було у складі Великого Князівства Литовського, з 1569 року перейшло до Польщі. У період з XIV по XVII століття місто страждало від нападів ординських а пізніше кримських загонів. У 1793 році місто увійшло до складу Російської імперії. Три століття Черкаси були повітовим містом.

З розвитком залізничного транспорту і пароплавства почала розвиватися промисловість. Був побудований цукрово-рафінадний і механічний завод, кілька тютюнових фабрик.

У травні 1918 року був відкритий міський краєзнавчий музей. Одним з ініціаторів був дослідник історії краю Д. П. Бочков. Під час громадянської війни Черкаси неодноразово переходили з одних рук до інших.

З 1932 року місто було районним центром Київської області. У 1954 році Черкаси стали обласним центром. Під час Великої Вітчизняної війни у 1941 році місто було захоплене німецькими військами, в 1943 році звільнене Радянською армією.

У листопаді 1986 року Черкаси за указом Президії Верховної Ради СРСР було нагороджено орденом Трудового Червоного Прапора.

У 1922—1991 роках було у складі Української РСР.

Міста обласного значення Черкаської області: м. Ватутіне, м. Золотоноша, м. Канів, м. Сміла, м. Умань.

Міста районного значення Черкаської області: м. Городище, м. Жашків, м. Звенигородка, м. Кам’янка, м. Корсунь-Шевченківський, м. Монастирище, м. Тальне, м. Христинівка, м. Чигирин, м. Шпола.

В 2005 році День міста Черкаси припадає на 7 червня

Організатори обіцяють захоплюючу святкову програму: фестивалі, конкурси, спортивні змагання, концерт. Головний захід пройде у відомому парку «Долина троянд». Тут ви будете милуватись 15-метровими сонячним годинником, чудовим видом на Дніпро, зможете пройти з парадом вниз від живописного Замкового узвозу до парку.

 

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути