chrome firefox opera safari iexplorer

Навіщо влада створює касту «правильних» чиновників?

16 червня 2015 о 13:20

Першу ініціативу щодо створення іншої, «правильної» касти чиновників з європейською зарплатою озвучив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, запропонувавши платити слідчим, які розслідують «особливо важливі справи», зарплати у 30 000 грн.

Багато експертів тоді сказали, що така пропозиція є аморальною не лише з точки зору, що абсолютна більшість громадян живе на зарплати і пенсії, співвідносні з африканськими країнами, а частина прокурорів і слідчих – за високими, європейськими. А і з тої точки зору, що виходить, що слідчі і прокурори не можуть чесно виконувати свої професійні обов’язки, бо в них «мала зарплата»...

Водночас, незважаючи на цю нищівну критику ідеї Яценюка, один з очільників Адміністрації Президента пішов ще далі, пообіцявши вже в цьому році підняти зарплати чиновників чотирьох відомств до 2-х тисяч євро. Так, Дмитро Шимків зазначив, що мова йде про зарплати в Мінекономіки, Мінфіні, Мін’юсті. «Також до них зараховуємо Секретаріат Кабміну, бо це – євроінтеграція», — повідомив заступник голови АП.

Виникає питання: а хто відбирає тих «правильних», хто потребує європейських заробітних плат чиновників? І за якими критеріями визначають: хто їх потребує, а хто –ні?

А що робити з іншими державними службовцями, які не потрапили до категорії обраних?

А що робити українському народу, який платить податки до бюджету на утримання чиновників з такими європейськими зарплатами, а сам ледь животіє з нинішніми зарплатами і пенсіями?

Найделікатніша оцінка таких ініціатив прем’єра і Адміністрації Президента – НЕАДЕКВАТНІСТЬ.

Їм – моя порада: з’їздіть в райраду чи райадміністрацію будь-якого сільського району України, поспілкуйтеся там з державними чиновниками, які отримують сьогодні «фантастичні» заробітні плати; зайдіть в школу, поспілкуйтеся з вчителями, в лікарню – з лікарями, ну, і бажано – з живими пенсіонерами чи людьми, які живуть на «мінімалку». І лише тоді адаптуйте свою «геніальну» ідею про європейські заробітні плати для особливих слідчих і чиновників під реалії нашого життя!

Якщо громада, представників якої я назвав вище, підтримає те, щоб чиновники отримували європейські зарплати, а простий народ – «мінімалку», тоді таку ідею можна назвати правильною і починати втілювати її в життя. Інакше – це чергові знущання над народом і повне нерозуміння реального життя в Україні.

Микола Томенко, народний депутат України

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути