chrome firefox opera safari iexplorer

УПЦ КП й УАПЦ готуються до об’єднання в єдину церкву

10 червня 2015 о 11:04

Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква після спільного засідання комісій готуються до проведення об’єднавчого Собору 14 вересня для створення єдиної церкви.

Про це на брифінгу повідомив секретар синоду УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря).

За його словами, на Соборі буде розглянуто питання про голову церкви. Пропозиція УПЦ КП — щоб Собор визнав настоятелем єдиної церкви патріарха Київського і всієї Руси-України (УПЦ КП) Філарета. УАПЦ пропонує провести окреме голосування для обрання предстоятеля.

Крім цього, на Соборі буде вирішуватися питання назви церкви. УПЦ КП пропонує закріпити назву «Українська православна церква — Київський патріархат», залишивши при цьому можливість використання другої офіційної назви — «Українська автокефальна православна церква». Це дасть змогу уникнути необхідності перереєстрації статутних та низки інших документів усіма церквами.

Під час переговорів з об’єднання прийнято рішення, що в Соборі візьмуть участь усі єпископи УПЦ КП й УАПЦ, а також по одному делегату на кожні 15 парафій. За даними владики Євстратія, станом на 1 січня в УПЦ КП налічувалося близько 4,9 тис. парафій, в УАПЦ – близько 1,2 тис.

Архієпископ УПЦ КП закликав громадськість ставитись до досягнутих між церквами домовленостей зі стриманим оптимізмом, зазначивши, що на шляху об’єднання може виникнути чимало перешкод, пов’язаних з амбіціями.

Новообраний предстоятель УАПЦ Макарій тим часом обіцяє зробити все для об’єднання конфесій. На цю посаду його обрали минулої п’ятниці на Помісному соборі Української автокефальної православної церкви. Досі Макарій був митрополитом Львівським, керуючим Рівненською, Волинською і Таврійською єпархіями УАПЦ.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути