chrome firefox opera safari iexplorer

Караванська показала вишиванки от-кутюр

07 липня 2015 о 11:00

Днями Оксана Караванська вперше показала свою колекцію Vyshyvanka Couture в Україні. На ексклюзивному показі в рамках Alfa Jazz Fest у Митрополичих Садах на Святоюрській горі дизайнер представила близько сорока сучасних вишиванок.

«Я вирішила відновити історію стародавньої вишиванки, яка робиться вручну і є однією в своєму роді, — поділилася Оксана Караванська. — Саме таку вишиванку передають у спадок. Саме така вишиванка стає родинною реліквією, сімейним оберегом. Адже коли береш у руки річ, яка зроблена вручну, відчуваєш особливу енергетику».

Для цього показу Оксана Караванська обрала особливе місце – Митрополичі Сади Андрея Шептицького, які розташовані на Святоюрській горі у Львові. Цей парк – пам’ятка рококової архітектури ХVІІІ ст., і він закритий для публічних відвідин. Але з нагоди модно-історичного шоу, у якому переплелися авторські вишиванки Караванської і старовинні українські строї кінця XVIII — початку XIX ст. з фондів Музею етнографії, Митрополичі Сади вперше відкрили свій простір для світських гостей.

Колекцію Vyshyvanka Couture Оксана Караванська створює уже кілька років. Уперше на подіумі її показали наприкінці 2014-го — у Чикаго. Відтоді вишиванки українського дизайнера впевнено підкорюють не тільки Україну, а й світ.

Джерело: cultprostir.ua
Розділи: Новини культури

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути