chrome firefox opera safari iexplorer

Львів`яни запрошують на «Європейські дні в ратуші»

27 липня 2015 о 14:00

У Львові відбудуться лекції, дискусії та бесіди під назвою «Єврейські дні у Ратуші: спільна спадщина та відповідальність», які проведуть науковці та дослідники з України, Польщі та Сполучених Штатів Америки.

Захід триватиме до 10 серпня. В рамках зустрічей, які відбудуться у ресторані «Ратуша», спікери розповідатимуть про єврейство у Львові, в Галичині, в Україні та Східній Європі загалом. Як повідомляють організатори, відкриватимуть «Єврейські дні» дослідниця єврейської історії з Нью-Йорка Наталя Алексюн та дослідниця з Вроцлава др. Йоанна Лісек бесідою про спадщину на прикладах Вроцлава, Варшави та Вільнюса.

Протягом майже двох тижнів учасники обговорюватимуть питання збереження спільної спадщини, українські стереотипи стосовно євреїв та їхньої історії, місце єврейської спільноти в українському суспільстві та інше. Під час серії заходів планують також презентувати проект перетворення єврейського кварталу на меморіальне громадське місце «Простір Синагог».

Організаторами «Єврейських днів у Ратуші» виступають Центр міської історії Центрально-Східної Європи, Німецьке товариство міжнародної співпраці GIZ, управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, управління культури Львівської міської ради та Всеукраїнський єврейський благодійний фонд «Хесед Ар'є» під патронатом Почесного консульства держави Ізраїль у Львові.

«Твоє Місто» подає розклад заходів «Єврейські дні у Ратуші: спільна спадщина та відповідальність»:

28 липня, 19:00
Розмова Наталі Алексюн, Давида Фішмана та Йоанни Лісек на тему «Чиєсь чи спільне: кому належить спадщина»

29 липня, 18:30
Лекція Йоханана Петровського-Штерна «Миті і поза митями: євреї в Україні»

30 липня, 18:30
Лекція Наталі Алексюн «Пройдися зі мною…”: Майєр Балабан та історія єврейського кварталу у Львові»

31 липня, 18:30
Дискусія «Львів мультикультурний: уявний, бажаний, проблемний?»

4 серпня, 18:30
Лекція Джейсона Франциско «Боротьба з пам'яттю: фотографії євреїв Східної Європи, 1997—2015»

5 серпня, 18:30
Дискусія «Яких меморіалів (не) потребує місто? Виклики та питання для проекту «Простір Синагог»

7 серпня, 12:00-17:00
Презентація проектів «Місця єврейської історії у Львові: мистецтво, спадщина, вшанування»

10 серпня, 18:30
Розмова Мирослава Мариновича та Йозефа Зісельса «Поруч і разом: етнічне, політичне і людське в сучасному українському суспільстві».

 

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути