chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра на Черкащині будуть жнивувати по народному звичаю

10 липня 2015 о 17:13

Початок жнив святково розпочнуть завтра, 11 липня, на хлібних ланах Золотоніщини.

Традицію почати збір урожаю святом першого снопа або, як ще його називають, зажинок, відродили в Черкаській області з ініціативи фонду “Рідна країна”. І вже кілька років поспіль це свято відбувається згідно народних традицій, з дотриманням усіх українських звичаїв та традицій.

Так, традиційно на Центральній Україні жнива розпочинали за тиждень до свята святих апостолів Петра і Павла та обов’язково в “жіночі” дні: середу, п’ятницю чи суботу. У святковому одязі, з традиційними обрядовими піснями, серпами та косами люди йшли на жнивне поле аби розпочати жнива.

До участі в завтрашньому святі запрошені митрополит Черкаський та Чигиринський УПЦ КП владика Іоан, відомі діячі культури, спорту та політики.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути