chrome firefox opera safari iexplorer

На Черкащині вийшла друком нова цікава краєзнавча розвідка

10 вересня 2015 о 19:51

Історико-краєзнавчий нарис «Малі Канівці (від найдавніших часів до початку ХХ століття)» презентував у рідному селі його вихідець, 30-річний Олександр Прядко.

Каже, над книжкою працював із 2008 року, хоча краєзнавчі матеріали почав збирати ще зі шкільних років. З’ясував багато цікавих фактів, пише Рідна Черкащина.

«Село має давні традиції і козацьке коріння. У історичній літературі значиться, що Малі Канівці засновані у 1716 році. Хоча перша письмова згадка відноситься до 1648 року. Такі нюанси дуже важливі, бо в нас села не такі давні, як, скажімо, на Волині, де селам по 400-500 років», – розповів Олександр Прядко (на фото).

pryadko1

За словами автора, акцент у книзі зроблено на давній історії села. «Мені вдалося провести археологічні розвідки і виявити чотири багатошарові пам’ятки ще від Черняхівської культури (100-500 р.р). До цього вважалося, що ця місцевість не має давніх археологічних культур. Виявив також селітроварні майдани, де в козацькі часи виготовляли селітру. Вони були невідомі. У середині 17 ст. тут знаходилася Канівецька козацька сотня. Цікаво, що є два села – Великі і Малі Канівці. Велике Канівці – село більше і за кількістю жителів, і за площею, там знаходяться всі адмінбудівлі. Але першопочатково село було засноване саме у Малих Канівцях, які раніше називалися Дальні Канівці».

Краєзнавче дослідження Олександра Прядка отримали всі учні Малоканівецької школи. Роздадуть книжку і по школах району.

«Правильно було, щоб ця книга про рідне село була в кожній хаті – поруч із Кобзарем і Біблією. Глибше до історії села ніхто так не доходив. Маємо розлогу і детальну розвідку, присвячену славній сторінці його минувшини», – сказав на презентації книжки «Малі Канівці (від найдавніших часів до початку ХХ століття)» народний депутат, голова Фонду «Рідна країна», уродженець села Микола Томенко.

pryadko3

Дослідження побачило світ за його сприяння. За словами Миколи Томенка, книжку Олександра Прядка прочитав із задоволенням, і масу речей, особливо з давньої історії, відкрив для себе вперше. «Тому це дослідження буде не тільки значиме для нашого села, воно цікаве загалом для історії археології і історії краєзнавства», — вважає він.

pryadko4

Олександр Прядко планує працювати над продовженням книги про рідне село і описати історію Малих Канівців в ХХ і на початку ХХІ століть.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути