chrome firefox opera safari iexplorer

Одеська «дельфінна мафія» змусила Мінприроди не виконувати положення Закону?

01 жовтня 2015 о 13:34

Голова Комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко звертає увагу на те, що діяльність дельфінаріїв, які не мають природної морської води, має бути заборонена.

Про це йдеться у роз’ясненні Голови парламентського Комітету.

Як відомо, відповідно до внесених змін до частини п’ятої статті 25 Закону України «Про захист від жорстокого поводження» внесених Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони біорізноманіття» від 09.04.2015 р. забороняється діяльність дельфінаріїв, що не мають природної морської води.

Так, у прикінцевих положеннях Закону міститься вказівка на те, що Кабінет Міністрів у тримісячний строк з дня набрання чинності Закону має привести у відповідність йому свої нормативно-правові акти. «Даний закон введено в дію 5 травня 2015 року, а отже до 5 серпня 2015 року Уряд мав привести свої нормативно-правові акти і даний наказ про затвердження Правил утримання дельфінаріїв у відповідність положенням Закону», – зауважує М. Томенко.

Однак склалась парадоксальна ситуація, коли Уряд досі ігнорує виконання чинної норми Закону, а власники дельфінаріїв продовжують використовувати штучно приготовану воду, посилаючись на затверджені і не змінені Міністерством екології та природних ресурсів України «Правила і норми утримання дельфінів в умовах неволі» (а саме, на пункт 3.1 Правил, що передбачає: «у басейнах та у вольєрах дельфінарію може використовуватися як природна морська вода, так і штучно приготовлена вода»). Таким чином, керівники дельфінаріїв виконують положення нормативно-правового акту, не виконуючи при цьому положення Закону, що в юриспруденції є нонсенсом, зауважує Голова Комітету.

У зв’язку з цим Микола Томенко як Голова Комітету з питань екологічної політки звернувся до Міністерства юстиції та Міністерства екології для надання офіційного роз’яснення щодо невідповідності наказу Мінекології чинному Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони біорізноманіття».

Нагадаємо, екологи та природоохоронці-активісти свого часу звертались до суду з приводу законності діяльності київського дельфінарію і використання у ньому штучної води. Так, згідно з постановою Вищого господарського суду України № 910/9604/13 від 02 липня 2014 р. (яка теж не виконується) було винесено рішення знести самовільну споруду, яка експлуатується під дельфінарій в Голосіївському районі Києва. Крім того, Одеський окружний адміністративний суд ще у 2012 році заборонив дельфінарію надавати культурно-розважальні послуги.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути