chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні хочуть заборонити повторно використовувати скляну тару з-під пива

10 листопада 2015 о 11:36

На пляшках з-під пива можна заробити непогану копійку. Особливо, якщо знати, де збирати і які пляшки брати. “За одну пляшку платимо від 10 до 40 копійок. Найдешевше коштує пляшка з-під “Оболоні”, бо вони не хочуть більше платити. За пляшку з-під “Львівського” даємо 30 копійок, за пляшку з-під “Чернігівського” - 40 копійок. Ніби небагато, але деякі люди за день приносять склотари навіть на 50 гривень. Для пенсіонерів добрий заробіток”, – кажуть у пункті прийому вторсировини. Утім, цей бізнес незабаром може “накритись”, пише «Високий замок».

У Верховній Раді готують до другого читання законопроект № 2971-д “Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання виробництва та обігу пива”, однією з поправок до якого хочуть заборонити повторне використання скляної тари для розливу пива. Поки увесь цивілізований світ намагається популяризувати повторне використання ресурсів, в Україні вважають, що використовувати одну й ту ж скляну пляшку двічі – негігієнічно…

Заборонити повторне використання пляшок в Україні намагаються не вперше. Схожа ініціатива уже надходила до Кабміну, але її відхилили. Як гадаєте, хто найбільше піклується про здоров’я українців та про те, що пляшки збирають невідомо де та дезінфікують невідомо якими засобами? Ні, не медики. Виробники скляних пляшок. Секретар комітету ВРУ з питань податкової і митної політики Олег Кришин до того, як потрапив у парламент, був головою наглядової ради ТОВ «Вільногірське скло». Саме він начебто є автором скандальної поправки.

Ініціативу склодувів розкритикували екологи. На сьогодні лише третину пива розливають у скляну тару. Більш як половина припадає на пластикові пляшки, оскільки це значно дешевше для виробників. Якщо пивоварів змусять щоразу купувати нові скляні пляшки, то частка пива у пластиковій тарі зросте ще більше. А це лише нашкодить екології, оскільки в Україні досі не налагоджено масове переробляння пластику, а роздільний збір сміття налагоджено лише у кільканадцяти населених пунктах.

За даними асоціації “Укрпиво”, 65% пива, яке розливають у скляні пляшки, у так званій зворотній тарі, і лише 35% — у новій. “Кожна пляшка здійснює 5-6 оборотів, що зменшує кількість ресурсів, витрачених на виготовлення тари. В обігу зараз близько 230 млн. пляшок зворотної тари, – каже генеральний директор асоціації «Укрпиво» Галина Коренькова. – Якщо ж поправка до закону буде прийнята, це призведе до додаткових витрат підприємств-виробників пива, адже їм раптово знадобиться у шість разів більше тари. Звичайно ж, це позначиться на кінцевій вартості пива для споживача”.

За словами Галини Коренькової, намагаючись збільшити частку “зворотної тари”, виробники намагались не лише зекономити, а й “вписатись” у європейські норми щодо поводження з відходами, які нам доведеться виконувати в рамках Угоди про асоціацію. «У директиві Європарламенту 2008/98/EC прямо прописано пріоритет повторного використання склотари над її перероблянням та захороненням. У деяких європейських країнах навіть існує штраф за порушення норм використання зворотної тари в розмірі 25 євроцентів за пляшку. Тоді як у нас пропонується зробити все з точністю до навпаки», – каже пані Коренькова.

 

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути