chrome firefox opera safari iexplorer

Зимовий сезон: Якими видами може похвалитися Україна

02 грудня 2015 о 16:25

З початком зими (і навіть раніше) представники засніжених видів спорту стали на лижі і ковзани, щоб боротися за медалі сезону 2015/2016.

Еспресо.TV пропонує вам згадати, в яких зимових видах українські спортсмени випереджали всіх і вся, здобуваючи найгучніші титули.

Біатлон

Це найуспішніший зимовий вид спорту для України. П'ять олімпійських медалей – жіноче естафетне «золото» Сочі-2014, «срібло» Олени Петрової в Нагано-1998 (індивідуальна гонка), «бронзи» Валентини Цербе в Ліллехаммері-1994 (спринт), Лілії Єфремової в Турині-2006 (спринт) і Віти Семеренко в Сочі-2014 (спринт).

Проте найзірковішою українською біатлоністкою досі є Олена Зубрилова, яка три сезони поспіль (1998 — 2001) влаштовувала запеклі бої за великий Кришталевий глобус – нагороду найсильнішій біатлоністці світу. В ці роки вона не випадала з ТОП-3 найкращих стріляючих лижниць планети. За цей час вона стала чотириразовою чемпіонкою світу, виграла 4 срібні та 6 бронзових нагород першостей планети. Ну а потім змінила громадянство, і ще три медалі чемпіонатів світу принесла Білорусі.

Разом із Зубриловою в українській команді виступала і Петрова. Вона має чотири срібні і шість бронзових медалей, здобутих на планетарних першостях протягом 1996 – 2004 років. Чотири з цих нагород спортсменка виграла і особистих гонках.

Оксана Хвостенко – дворазова бронзова призерка чемпіонату світу-2008 (спринт та індивідуальна гонка),дворазова віце-чемпіонка планети в естафетах.

Серед чинних наших біатлоністок найтитулованішою є Олена Підгрушна – чемпіонка (спринт) та бронзова призерка (гонка переслідування) світу-2013, віце-чемпіонка цієї ж першості в естафеті.

За Вітою Семеренко закріпилися бронзові звання – тричі поспіль вона фінішувала третьою на чемпіонатах світу 2011 (індивідуальна гонка), 2012 та 2013 (обидва рази в спринті).

Фігурне катання

Саме з цим видом спорту пов'язане перше олімпійське «золото» України. Оксана Баюл у Ліллехаммері-1994 стала чемпіонкою Ігор. За рік до цього вона виборола титул віце-чемпіонки світу та Європи.

У Турині-2006 у танцях на льоду Олена Грушина та Руслан Гончаров показали третій результат. Також вони бронзові призери чемпіонату світу-2005. Триразові призери чемпіонатів Європи.

В'ячеслав Загороднюк виграв чемпіонат Європи-1996, віце-чемпіон континенту-1995 і ще має два бронзові злитки європейської чеканки. У 1994-му здобув «бронзу» чемпіонату світу. До речі, зараз колишній фігурист у США тренує молодого Ярослава Паніота, який вже виконує четверні стрибки.

Дмитро Дмитренко був чемпіоном Європи-1993, а в 2000-му виграв «бронзу».

Олена Ляшенко свою першу медаль першості континенту здобула в 1995-му – бронзову. Через десять років повторила успіх, а в 2004-му стала віце-чемпіонкою Європи.

Лижі

Першопрохідцем у цьому виді спорту для України є Ірина Тараненко-Тереля. Після образливих двох четвертих місць на Олімпіаді в Нагано-1998 наша спортсменка наступного року нарешті дісталася до п'єдесталу. У 1999-му на чемпіонаті світу Ірина фінішувала третьою у гонці переслідування на 15 км.

Більшого досягла Валентина Шевченко. Хоча в неї теж одна медаль, і теж бронзова, і теж на чемпіонаті світу, але вже в 2009-му (Ліберець, гонка на 30 км), проте на етапах Кубку світу українка не раз святкувала перемогу. Блискучим видався в її кар'єрі сезон 2003/2004, коли в загальному підсумковому заліку Кубку світу вона була третя і виграла малий Кришталевий глобус у заліку дистанційних гонок. Загалом вона має 17 медалей етапів Кубку світу, з них – 5 золотих. Крім того, у 2007-му Валентина фінішувала третьою у підсумку престижної багатоденки Тур де Скі.

Фристайл (акробатика)

Найтитулованішим українцем в цій дисципліні є Станіслав Кравчук. За 2003 – 2012 роки він 12 разів піднімався на подіум етапів Кубку світу, двічі – за «золотом».

Енвер Аблаєв виграв один з етапів Кубку світу у 2005-му. А зараз тренує збірну України.

Саме під його керівництвом минулого сезону – у березні-2015 – Олександр Абраменко здобув свою першу перемогу на етапах Кубку світу, а також був третім у січні-2015. Має Абраменко дві нагороди змагань такого ж рівня і в 2012-му – «срібло» і «бронзу».

Сани

Тут поки що поодинокою постаттю є Наталія Якушенко. Її історичне досягнення датується 2009-м. Тоді на чемпіонаті світу киянка вперше стала призером чемпіонату світу під прапором України, фінішувавши за сумою двох спусків третьою. Не раз Наталія вигравала медалі етапів Кубку світу, буду чи єдиною спортсменкою, яка була здатною розбавити на п'єдесталі гегемонію німкень.

Нині ж у збірній Україні, поки що юніорській, підростає ще один талант – Антон Дукач, який серед своїх однолітків вже виграє медалі.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути