chrome firefox opera safari iexplorer

15 замків в Україні, які необхідно відвідати

09 лютого 2016 о 10:00

Неймовірні і таємничі будівлі, наче із дитячих казок ховаються по всій території України.

Олеський замок (смт Олесько, Буський район, Львівська область)

Один з самих древніх і найкрасивіших замків України розташований у Львівській області. Перша згадка про Олеську фортецю можна знайти ще в XIV столітті. Після зміни кількох власників, пожеж і землетрусів замок був сильно зруйнований. У наш час його відновили і зробили філією Львівської галереї мистецтв.

Підгорецький замок (с. Підгірці, Бродівський р-н, Львівська область)

Замок у стилі бароко і Пізнього Ренесансу, побудований для гетьмана Станіслава Конєцпольського, непогано зберігся до наших днів. Тут знімали деякі епізоди радянського фільму «Д'Артаньян і три мушкетери».

Кам'янець-Подільська фортеця (замок) (м Кам'янець-Подільський, Хмельницька область)

Знаменитий замок у Кам'янці-Подільському з 2007 року входить до рейтингу «Сім чудес України». Він був побудований литовськими князями Коріатовичами; в історичних записах замок згадувався ще в 1374 році. На початку минулого сторіччя фортеця перетворили в пам'ятник-музей. Тепер це одне з найбільш відвідуваних місць України серед туристів.

Таврійська садиба (замок Попова) (м Василівка, Василівський район, Запорізька область)

Таврійська садиба в місті Василівка — це колишнє родове маєток дворян Попових, чудовий палацово-парковий комплекс. Завдяки вишуканій архітектурі будівлі, що поєднує неоготику з елементами романського стилю і бароко, в народі садибу прозвали «замок Попова».

Замок Любарта (м Луцьк, Волинська область)

Замок Любарта, або Верхній замок — один із символів міста Луцьк. Будівництво замкового комплексу почалося в 1350-і роки і було завершене в 1430-і. За наступні століття деякі елементи змінювалися, а в наш час була проведена реконструкція. Зараз замок Любарта має статус національного пам'ятника та історичного музею.

Замок Радомишль (м Радомишль, Радомишльський район, Житомирська область)

У списку найкрасивіших замків України почесне місце займає будівля в Радомишлі. Це єдиний у світі замок з нерукотворним фундаментом: він стоїть на гранітній скелі, утвореної за часів палеоліту.

Дубенський замок (м Дубно, Рівненська область)

Родовий маєток князів Острозьких у Дубно — один з найстаріших замків України. Він був побудований в XV столітті і за весь час існування жодного разу не був узятий штурмом: його захищали річка Іква і 73 гармати. Зараз можна помилуватися ліпними гербами власників і декоративними композиціями у бенкетному залі можна в будь-який день.

Замок Річарда (Андріївський узвіз, 15, м. Київ)

Знаменита будівля на Андріївському узвозі в Києві — замок Річарда — овіяне легендами про привидів і іншими містичними історіями. Насправді «замок» — це поетична назва будинку №15, побудованого в стилі британської готики. Прозвав його так на честь короля Річарда Левове Серце письменник Віктор Некрасов, і нове ім'я міцно закріпилося за будівлею.

Замок Сент-Міклош (смт Чинадієво, Мукачівський район, Закарпатська обл.)

Замок в романському стилі Сент-Міклош в 1450 році побудував барон Імре Перені. Будівля пронизане таємними ходами. Один з них вів до церкви Святого Миколая, розташованої неподалік. А секретні коридори в стінах дозволяли мешканцям переміщатися в сусідні кімнати.

Червоноградський замок (Заліщицький район, Тернопільська область)

Ця таємнича будівля розташована в місті Червоноград.Про колишньої розкоші нагадують лише дві витончені вежі з зубцями, але це не применшує неймовірної краси замку.

Замок Паланок (м Мукачево, Закарпатська область)

Паланок — один найкрасивіших замків Закарпаття та всієї України. Колись він був огороджений дубовим частоколом, «паланком», звідки і пішла його назва.

Шенборнскій замок (Мукачівський район, Закарпатська область)

Замок графів Шенборнів був побудований в 1890—1895 роках як заміська резиденція. Зараз елегантний мисливський будинок використовується як санаторій.

Збаразький замок: (м Збараж, Тернопільська область)

Замковий комплекс був зведений у 1626—1631 рр. Він поєднує в собі риси палацу і оборонної фортеці. Стіни Збаразького замку були свідками Хмельниччини, коли гетьман свого часу облягав цю фортецю.

Шарівський замок (смт Шарівка, Богодухівський район, Харківська область)

Не можна не згадати про перлину Слобожанщини — Шарівський замок. Розкішний маєток побудував для себе поміщик Павло Ольховський в XIX столітті. Будівля налічує 26 кімнат і три зали.

Старокостянтинівський замок (м Старокостянтинів, Хмельницька область)

Замок князів Острозьких був побудований в 1571 році. Фортецю надійно захищав рів, який заповнювався водою з річки, а також земляний вал з кам'яною стіною товщиною 1,5 метра і висотою 5,8 метра. До наших днів збереглися палац з оборонною вежею і замкової церквою на сході, а також дзвіниця.

Джерело: gazeta.ua
Розділи: Туристичні новини