chrome firefox opera safari iexplorer

Монастирський острів — східний форпост християнства

19 лютого 2016 о 13:01

Монастирський острів, півмісяцем огинає головний міський пагорб Дніпропетровська, — місце в своєму роді унікальне і загадкове. Навряд чи якийсь із куточків мегаполісу може зрівнятися з ним по кількості легенд, переказів і науково-фантастичних гіпотез. А все це через нестачу достовірної інформації та невтомної фантазії місцевих мешканців.

Почнемо з відомої історії про відвідування острова апостолом Андрієм. Рідкісний путівник обходиться без згадування цієї легенди. Вперше її привів історик Феодосій Макаревський у своїй праці «Матеріали для історико-статистичного опису Катеринославської єпархії» в 1880 р. Він стверджував, що сюди дійшов у своїй північній подорожі один з головних учнів Христа — апостол Андрій Первозванний (пізніше був розп'ятий на хресті форми Х , через що хрест названий «андріївським»).

Єпископ Феодосій стверджує, що в I столітті нашої ери тут змушений був зупинитися «по виїзді з Херсона, подорожуючи різними місцями в Київ, святий первозванний апостол». Сучасна церковна традиція також визнає факт перебування в нашій місцевості апостола Андрія, який, проповідуючи в скіфських землях Північного Причорномор'я (і в грецькій колонії Херсонесі), можливо, відвідав Нижнє і Середнє Подніпров'я і дістався до Києва. Один з варіантів цієї легенди міцно увійшов в міську ідеологію Києва. Святий апостол Андрій ніби — б зійшов на гори Київські і проголосив, що «на горах цих просяє благодать Божа» .

На тому місці, де Андрій встановив хрест, в Києві стоїть знаменита Андріївська церква. Був чи не був апостол Андрій у Придніпров'ї — це питання швидше за все так і залишиться без відповіді. Але в пам'яті місцевих жителів Монастирський острів закарбувався як цитадель православної віри — "східний форпост християнства ".

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути