chrome firefox opera safari iexplorer

Міністерство освіти та науки пропонує нові правила фінансування вищої освіти

15 березня 2016 о 12:35

Міністерство освіти та науки представило для громадського обговорення нову концепцію фінансування вищої освіти, що передбачає перехід від державного замовлення фахівців до фінансування самих ВНЗ.

Пропонується відійти від поняття «державне замовлення», а перейти до поняття «державне фінансування» ВНЗ. Відповідно, це стимулюватиме університети шукати кошти.

Механізм передбачатиме чіткі критерії. Перш за все, кожен ВНЗ буде гарантовано отримувати 80% фінансування від показників минулого року. Ця частка, згідно з концепцією, розраховується у вигляді частки від видатків Держбюджету на поточний рік окремою статею. 20% передбачається фінансувати за декількома крітеріями, серед яких кількість студентів із найвищими балами ЗНО, які обрали той чи інший виш та були зараховані до нього на бюджетну форму навчання, рівень науково-дослідної роботи ВИШу, рівень публікацій, відсоток працевлаштованих випускників, а також частки коштів, залучених самими ВИШами на наукові дослідження.
Крім того, пропонується створити соціальний фонд, з якого будуть виплачуватися стипендії. У цьому фонді будуть передбачені витрати окремо як на академічні, так і на соціальні стипендії, соціальне забезпечення окремих категорій студентів, витрати для надання пільгових державних кредитів на проживання та соціально-побутові потреби, витрати на утримання гуртожитків.

Також МОН пропонує створити окремо фонд розвитку вищої освіти. З цього фонду кошти будуть спрямовуватися на капітальні інвестиції або проекти розвитку вишів.

Державне фінансування зможуть отримати і приватні ВНЗ у тому випадку, якщо їх оберуть студенти з числа тих, хто набрав найвищі бали з ЗНО.

Джерело: Укрінформ
Розділи: Новини освіти

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути