chrome firefox opera safari iexplorer

Чорнобиль впливатиме на здоров'я українців ще мінімум 40 років

26 квітня 2016 о 13:47

— Аварія на Чорнобильській АЕС мала для українців ранні та віддалені наслідки, — каже генеральний директор Національного наукового центру радіаційної медицини Академії медичних наук України 63-річний Дмитро Базика в інтерв'ю «Радіо Свобода». — Ранні стосувалися тих, хто отримав гостру променеву хворобу одразу після катастрофи. Зараз настає період віддалених наслідків.

26 квітня 1986-го — 30 років тому — на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції стався вибух. Він зруйнував реактор і спричинив викид радіоактивних речовин, у 300 разів більший за ураження під час бомбардування японського міста Хіросіма 1945-го.

Дмитро Базика перелічує так звану ранню онкологію, що розвивалася в перші роки після аварії: рак щитовидної залози, молочної залози, лейкемія. Зараз кількість уражених цими хворобами зменшується.

— Віддалені наслідки не обов'язково спричинені радіацією, — каже Дмитро Анатолійович. — Людей відселили з їхньої землі — і вони пережили величезний стрес. Це наклалося на шкідливе опромінення. Тож можуть розвиватися непухлинні захворювання: ураження судин серця, мозку. Серед онкологічних хвороб більш далекому періоду притаманні — рак легенів і сечового міхура.

Досвід бомбардування Хіросіми показує: наслідки радіації тягнуться 70 років. Тобто Чорнобиль впливатиме на здоров'я українців ще щонайменше чотири десятиліття.

— Усе, що пов'язано з ендокринною та гормональною системою — вразливе до радіації. Найбільше від її впливу страждає щитовидна залоза. Але, крім радіоактивного йоду, було й зовнішнє гама-опромінення. Воно вплинуло на всі клітини тіла, — додає Олексій Камінський, 52 роки, доктор медичних наук із Національного наукового центру радіаційної медицини.

— Наслідком Чорнобиля є велика кількість патологій. В ендокринологів — це рак щитовидної залози та вузловий зоб. Гінекологи кажуть про репродуктивну систему жінок та рак молочної залози. Андрологи — про те, що радіація вплинула на чоловічу статеву систему. Окулісти — про катаракту. Пульмонологи — про рак легенів. Гастроентерологи — шлунка. Гематологи — про лейкемії, рак крові.

В останні роки відчутно зросла кількість хворих на цукровий діабет. Це пов'язано з радіацією?

— Вважають, що підшлункова — стійка до впливу радіації. Але вона містить бета-клітини, які виробляють гормони. Вони чутливі до випромінювання. Також порушується вироблення гормона, який захищає від ожиріння. Діабет у постраждалих від Чорнобиля та їхніх дітей трапляється в кілька разів частіше. Ожиріння — на 50 відсотків більше.

Чи можна вберегтися від цього?

— Є поняття «голодна щитовидна залоза». Цей термін стосується країн, де люди отримують мало йоду з їжею. Україна — серед них. Від браку йоду щитовидка починає збільшуватися, намагаючись захопити його якомога більше з крові. Так виникає зоб, пухлини.

Нам слід мати в раціоні йодомісткі продукти: рибу, морепродукти. Солити йодованою сіллю всі страви. Не захоплюватися солодкими напоями. Не їсти смаженого. Вживати полівітаміни.

Під час аварії говорили, що червоне вино захищає від радіації.

— Це — не міф. Доведено, що сухе червоне вино — єдиний алкоголь, що продовжує життя. Народи Середземномор'я їдять багато овочів, фруктів і морської риби. За обідом випивають півбокала вина. І живуть довше за українців.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути