chrome firefox opera safari iexplorer

Фонд «Рідна країна» подарував свої просвітницькі проекти Дніпропетровщині

14 квітня 2016 о 18:30

Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» презентував та безкоштовно передав для шкіл, бібліотек і дошкільних закладів Дніпропетровщини низку власних українських просвітницьких проектів.

Зокрема, освітяни отримали у подарунок:

«Український щорічник-2016»: присвячений 25-річчю незалежності України та 20-річчю сучасної Конституції. Містить 365 афоризмів, ілюстрації про найвідоміші історичні, архітектурні, культові пам’ятки України, щоденний народний календар з прикметами та перлинами народної мудрості. Незмінною у щорічнику залишається рубрика «Що я зробив для України», де кожен власник цього видання зможе записати свої ідеї та плани на майбутнє.

Навчальний посібник «Україна: історія Конституції»: схвалений для використання у загальноосвітніх навчальних закладах. У ньому запропонований оригінальний підхід до персоніфікації конституційних документів: вони названі іменами тих, хто брав найактивнішу участь у їх творенні та виступав у ролі ініціатора чи натхненника. Так, у посібнику можна знайти інформацію про Конституцію Пилипа Орлика, «світоглядну конституцію» Миколи Костомарова, «вільну спілку» Михайла Драгоманова, конституційну концепція Михайла Грушевського, Закон про тимчасовий державний устрій Павла Скоропадського, основний закон «Самостійної України» Миколи Міхновського, конституційний проект Симона Петлюри та багато іншого.

DVD-диски про «7 чудес України»: Є 40 фільмів про найкрасивіші, найважливіші та найцікавіші куточки нашої країни: 10 фільмів із циклу «7 історичних чудес України», 10 фільмів про «7 природних чудес України» та 20 фільмів із циклу «7 чудес України: замки, палаци, фортеці». Ці фільми, окрім DVD-дисків, можна скачати або переглянути онлайн на сайті www.7chudes.in.ua у розділі «Відео».

«Класика української літератури. Живі голоси»: до аудіовидання увійшли вибрані поетичні твори у виконанні авторів: Володимира Сосюри, Василя Симоненка, Максима Рильського, Андрія Малишка, Платона Воронька, Олеся Гончара, Миколи Вінграновського, Василя Стуса та ін. Найдавніший запис, з голосом Марка Кропивницького, датований 1906 роком, найсвіжіший — 1995-м.

«Слуханка для української малечі»: аудіовидання складається з двох частин (двох дисків): до першої увійшли українські народні казки, казки народів світу та авторські казки, які виконують народні артисти України; друга ж частина — дитячі пісеньки, веснянки, ігри, заклички, лічилки, колядки та колискові, у виконанні як іменитих артистів, так і творчих дитячих колективів. Загально у диску представлено 77 творів (20 казок та 57 музичних творів).

Нагадаємо, Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» вже провів низку подібних акцій в різних куточках України. Зокрема, протягом останніх двох місяців Фонд «Рідна країна» пропагував «український світ» на Донеччині, Харківщині та Одещині.

Як зазначає ініціатор цього проекту Микола Томенко, такою просвітницькою акцією він хоче показати, як без бюджетних коштів можна реально об’єднувати Україну, викорінювати ідеологію «руського мира» та пропагувати «український світ».

«Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути