chrome firefox opera safari iexplorer

Київську Десятинну церкву називали восьмим дивом світу

12 квітня 2016 о 12:57

Це був перший кам'яний православний храм Київської Русі, який називали мало не восьмим чудом світу. Як тільки Володимир хрестив в 988 році князівство, він тут же повелів будувати грунтовну церкву на честь Пресвятої Богородиці. Кажуть, це місце вибрали тому, що тут були колись замучені ранні християни Іоанн і Федір, принесені в жертву Перуну.

За іншою версією, головний християнський храм збудували там, де знаходилося центральне язичницьке капище. За легендою, поруч з місцем, де була споруджена Десятинна церква, стояла навіть дорогоцінна статуя бога Перуна, голова якого була зі срібла, а вуса — із золота.

Назву свою храм отримав тому, що за розпорядженням князя Володимира десята частина всіх княжих доходів йшла на потреби Десятинної. Так було в Візантії, релігійну естафету якої ми підхопили. Київська церква приводила в захоплення — фрески, мозаїки, майолікові підлоги, безліч ікон, мармурове облицювання, шиферні різьблені плитки, фігурні карнизи ... При ній відкрили першу школу на Русі, яку увічнив в « Повісті минулих літ» Нестор — літописець. Навколо розташовувалися князівські палаци.

Зрозуміло, що на все це пишність знайшлися бажаючі. Андрій Боголюбський, половці, татари періодично грабували храм. Доконало ж його навала хана Батия. Десятинну церкву захищали сотні людей, стільки ж сховалося в її стінах від ворога. І стіни не витримали атаки, вони звалилися (за іншими даними стіни розвалили тараном монголи під час осади)...

У руїнах собор лежав 400 років! І тільки в XVII столітті митрополит Петро Могила розпорядився « викопати храм з мороку і відкрити денному світлу » і побудувати в одному з Десятинна церква вийшла настільки просторою, що її порівнювали з Небесами .

Більш-менш вцілілих прибудов церква Миколая. У своєму заповіті Могила залишив тисячу золотих на повне відновлення Десятинної .

Але через 100 років і його церковця, і залишки стародавнього храму були розібрані — тут розпочалися розкопки. Як стверджували очевидці, багато чого з знайденого було попросту вкрадено, оскільки майданчик ніким не охоронялася.

На початку XIX століття собор вирішили відновити. За основу був узятий проект петербуржця, одного з основоположників російського ампіру Василя Стасова. Відкрили дітище в 1842 році. І тут думки розділилися: одні кияни вважали вийшло творіння занадто громіздким, інші — хвалили і раділи його помпезності і величі. Спорам поклала кінець радянська влада: в 30 -х роках XX століття храм був зруйнований. На пустирі перед Музеєм історії України залишилися тільки обриси фундаментів колишньої Десятинної церкви. Можливо, в XXI столітті її таки відновлять, а старовинну основу накриють склом і її можна буде побачити, увійшовши в новий храм.

До речі, саме в Десятинній зберігалися чудотворні нетлінні мощі святої княгині Ольги. Вони творили чудеса, зцілюючи і напоумляючи віруючих. Під час навали монголів їх сховали і, за легендою, саме Петро Могила розшукав їх, але в XVIII столітті мощі знову пропали і до цих пір невідомо, де знаходяться.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути