chrome firefox opera safari iexplorer

Унікальні артифакти Пшеворської культури знайшли плугарі біля Івано-Франківська

25 квітня 2016 о 12:39

Поблизу села Підпечери, що в Тисменицькому районі на Івано-Франківщині, археологи виявили унікальну знахідку — поховальний комплекс часів Пшеворської культури. Артифактам понад 1,5 тисячі років.

«Знахідку виявили місцеві землероби. Коли орали поле, випадково плугом трактора зачепили урну. Хлопці доволі молоді, зрозуміли, що натрапили на щось історичне, захотіли аби знайдене було доступне науці. Зателефонували мені», — розповідає Сергій Адамович, професор кафедри теорії та історії держави і права Прикарпатського національного університету.

Вже на місці фахівці оглянули урну. У ній на дні виявили прах спаленої людини, зламаний меч та спис, монети, черняхівську фібула та зґарди.

«Припускаємо, що знахідка відноситься до часу Пшеворської культури. Залізний меч — зігнутий. За таким обрядом ховали пшеворці воїнів. Спалювали прах, а потім поруч ламали меч та спис, з яким воював воїн. Все закопували в яму, це було безкурганне поховання», — каже Ігор Кочкін, старший викладач кафедри етнології та археології.
Наразі знайдені артефакти передали спеціалістам реставраторам. Предмети потребують чищення.

«Шукаємо також мецената, який би взяв на себе витрати реставрації. Після того як артефакти будуть приведені до ладу, їх слід буде законсервувати і лише тоді виставляти для огляду в музеях. Пшеворська культура вкрай рідко зустрічається на теренах Івано-Франківщини. Здебільшого фрагменти того часу, знаходять на території Чернівецької області», — каже професор.
Сліди представників Пшеворської культури на території сучасної Івано-Франківщини, Львівщини, Чернівеччини фіксували в 4-5 столітті нашої ери.

Джерело: gazeta.ua
Розділи: Новини культури

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути