chrome firefox opera safari iexplorer

Прикмети на Трійцю: що не можна робити

17 червня 2016 о 12:16

Напередодні свята Трійця 2015 згадаємо, що забороняють нам робити в цей день звичаї предків.

 

Прикмети на Трійцю 2015: що не можна робити

 

Чого не можна робити вдома і на землі

Як і будь-яке інше православне свято, Трійця забороняє працювати, хіба що в хаті, і то лише за потребою. Приміром, дозволяється тільки готувати їжу на святковий стіл і годувати та поїти домашніх тварин і худобу (ну а як без цього бідним звіряткам?) А ось займатися прибиранням, рукоділлям, стригтися суворо заборонено. Оскільки в цей день земля — «іменинниця», то косити траву або орати поле не можна. Можна тільки прикрашати будинок травами та гілками, принесеними напередодні й освяченими в церкві. Причому рослини не можна прибирати всі три дні свята.

Суть Трійці така, щоб заборони ніхто не обходив. На цей випадок люди припасли цілий арсенал повір'їв. Наприклад, у тих, хто оре, худоба впаде. У тих, хто сіє, град поб'є посіви. У тих, хто пряде вовну, вівці заблукають. Той, хто на Трійцю будує огорожу і в'є мотузки, сам зігнеться в дугу.

що не можна робити на трійцю
Чого не можна робити на природі

Традиції на свято Трійці строго забороняють купатися в річці або озері — наші предки ще з дохристиянських часів вірили, що в цей час русалки намагаються потягти людину до себе на дно. Купатися можна навіть вдома. У минулому три святкові дні наші предки намагалися близько не підходити до води, навіть щоб просто вмитися.

Православна Трійця — заборона ходити в ліс, адже там на селян чатували мавки та лешиї, які заманювали вглиб і лоскотали до смерті. Але дівчата все одно бігали туди, щоб поворожити на судженого.

що не можна робити на трійцю

Чого не можна робити вірянам

На Трійцю ніколи не гуляли весіль, а сватання, навпаки, заохочували — це вважалося доброю прикметою, спільне життя буде довгим і щасливим.

Ну і найголовніше, і цьому повинна сприяти не тільки православна Трійця, а й будь-який інший день — не тримайте в собі негативні думки, не бажайте нікому поганого, пробачте рідним і друзям всі образи, переступіть їх і залиште в минулому, не сваріться з близькими. Адже в цей день наші пращури відпочивали і молилися — знаходили спокій морально і фізично.

Джерело: meteoprog.ua
Розділи: Традиції

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути