chrome firefox opera safari iexplorer

Аграрії виростили гігантський тризуб із чорного рису

22 липня 2016 о 08:36

Співробітникам відділу селекції Інституту рису УААН під керівництвом кандидата сільськогосподарських наук Дмитра Шпака вдалося створити національний символ України з нового сорту так званого «чорного рису».

Його листя має незвичайне антоціанове забарвлення. Завдяки цьому сільськогосподарський тризуб усе літо буде добре видно як з висоти пташиного польоту, так і з космосу.

Творіння рук аграріїв займає загальну площу 0,04 га при розмірах 16 на 24 метри, пише Україна молода.

— Чорний рис — це принципово новий сорт, який поки ще перебуває в стадії розробки та буде остаточно освоєний аграріями Херсонщини через два місяці, — розповів Дмитро Шпак. — Він відрізняється своїми незвичайними ароматичними властивостями, а також більшою стійкістю до спеки. Хочу зазначити, що весь рис на Херсонщині вирощується за екологічно безпечними технологіями, завдяки чому в цьому році ми плануємо зібрати добрий урожай.

Вода — саме те, чого зараз найбільше потребують аграрії. За їх визнанням, через те, що облводгосп підвищив розцінки на воду, вартість одного кілограма рису цієї осені також може вирости на 30-40 відсотків. Як відомо, після анексії Криму Україна може забезпечувати потреби своїх громадян у рисі лише на 30 відсотків, решту завозять із-за кордону. Саме за рахунок розробки нових сортів рису співробітники Інституту рису на Херсонщині планують знайти вихід зі складної продовольчої ситуації.

 

Розділи: Довкілля

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути