chrome firefox opera safari iexplorer

До Чорного моря може потрапити ціаністий калій

23 березня 2012 о 10:45

Найсильніша неорганічна отрута – ціанистий калій – може потрапити до Чорного моря. Небезпека виникла після руйнування грузинської хімічної фабрики, заявив лідер партії «зелених» Грузії Георгій Гачечиладзе.

За його словами, фабрика розташована між Кутаїсі і Зестафоні (Західна Грузія). Будівлю, де зберігалися сотні кілограмів ціанистого калію, зруйнував сніг. Таким чином небезпечна речовина, яка там зберігали, опинилася під завалом. Про її долю наразі нічого невідомо.

«Якщо ціанистий калій потрапить у довкілля, населенню буде загрожувати серйозна небезпека, адже доза навіть менше грама цієї речовини смертельна для людини», — заявив Гачечиладзе.

Лідер «зелених» вважає, що якщо міністерство охорони навколишнього середовища Грузії своєчасно не прореагує, то ціанистий калій спочатку потрапить до річки Квір, а з неї – у Чорне море.

«Разом з тим, ця смертоносна речовина може також випаруватися і знову повернутися на землю у вигляді дощу, що також становить серйозну загрозу», — попередив Гачечиладзе.

Зазначимо, що науковці теж б'ють тривогу: біля кримських берегів Чорного моря знайдено сотні контейнерів хімічних боєприпасів, затоплених тут ще в 1941 році.

Проби води показали, що бочки з хімікатами вже почали розкладатися. Отруйні речовини становлять серйозну небезпеку для життя людей і екології. Відомо, що в затоплених бочках міститься іприт і люїзит. Якщо хоч би одна бочка почне протікати — не уникнути катастрофи

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Довкілля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути