chrome firefox opera safari iexplorer

Ханський палац може потрапити до списку ЮНЕСКО

16 лютого 2011 о 00:05

Ханський палац, що входить до складу Бахчисарайського історико-культурного заповідника, може стати першим кримським об’єктом культурної спадщини, який включать в список об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомило Головне управління інформаційної політики Ради міністрів АРК з посиланням на генерального директора Бахчисарайського історико-культурного заповідника Євгена Петрова.

Він підкреслив, що для включення даного пам’ятника до списку ЮНЕСКО необхідно провести процедуру його номінації, яка передбачає попереднє проведення реставраційних робіт. Він повідомив, що подачу номінаційних документів запланували на осінь поточного року.

«До 1 вересня 2011 року в ЮНЕСКО необхідно представити досьє, в якому буде план управління територіями та об’єктами заповідника, звіти з моніторингу об’єктів Ханського палацу», — розповів керівник заповідника.

При цьому він нагадав, що процес номінації даного об’єкта почався в 2003 році після внесення його до Національного попередній перелік пам’яток Україні. На думку Євгена Петрова, включення Ханського палацу в список дасть йому можливість отримувати фінансову підтримку з фонду ЮНЕСКО.

Крім того, директор заповідника запропонував створити Державну комісію при об’єкті, яка вестиме «спостереження за його гідним представленням».

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути