chrome firefox opera safari iexplorer

На дні Чорного моря виявили 500 бочок з хімічною зброєю

03 березня 2011 о 20:42

На дні Чорного моря знайшли півтисячі металевих бочок з бойовою хімічною зброєю, які затопили у 1941 році перед наступом фашистських військ. Бочки були розраховані максимум на 70 років, тобто термін їхньої служби закінчився кілька місяців тому.

Бочки з отруйними речовинами лежать уздовж узбережжя Криму. Вмісту однієї такої вистачить для знищення всього живого в радіусі 40 кілометрів.

Ця інформація спливла в рамках журналістського розслідування російського телеканалу НТВ, яке журналісти провели перед початком курортного сезону в Криму. Утім, в МНС не спростували ці дані. У відомстві лише спробували заспокоїти, що небезпеки зараження води і території на півострові не існує.

«Я б не хотів говорити про це на телебаченні і наганяти страху на мешканців Севастополя і Криму. Проблема справді є, ми знаємо, де знаходяться ці ємності», — заявив Василь Квашук, директор Департаменту цивільного захисту МНС.

Екологи вже встановили місцезнаходження 500 бочок і визначили 11 районів затоплення. Зокрема, контейнери виявили поблизу Феодосії та Алушти, біля знаменитого Ластівчиного гнізда.

За однією інформацією, проведені хімічні аналізи і забори води не виявили жодних високотоксичних речовин. За іншими дослідженнями, наприклад, поблизу Ластівчиного гнізда вміст аміаку в 100 разів вище норми, а підводна відеозйомка підтверджує: деякі бочки вже пошкоджені.

При цьому російські журналісти стверджують, що кожного, хто намагається розповісти про страшну знахідку в ЗМІ, у Криму підозрюють у «навмисному зриві туристичного сезону». За їхніми даними, на всі дослідження вчених накладено гриф «цілком таємно».

«Через те, що ці повідомлення викликають сильний резонанс, ми провели ще в середині лютого лабораторне дослідження якості морської води і стану дна прибережної зони в районі Ластівчиного гнізда», — повідомили, зі свого боку, «Газеті по-київські» у МНС Криму.

Під час цих робіт, заявили у відомстві, високотоксичних хімічних речовин або речовин, здатних негативно вплинути на здоров'я громадян, не виявлено.

До бойових отруйних речовин належать, зокрема, речовини нервово-паралітичної дії (зарін, зоман), шкірно-наривні (іприт, люїзит), загально-отруйної дії (синильна кислота, хлорціан).

Джерело: "1+1"
Розділи: Довкілля Здорова

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути