chrome firefox opera safari iexplorer

На Полтавщині у річці Сула — мертва риба і чорна вода

04 липня 2016 о 16:15

Мертві окуні, соми і раки на березі, чорна як мазут вода і сморід, через який до річки не можна підійти – так річку Сулу зараз описує мешканець села Мацківці Полтавської області Михайло Хоменко.

«Ситуація катастрофічна. За 56 років, які я тут живу, такою Сулу ніколи не бачив. Люди бояться купатися, поїти худобу. Вода страшно воняє», — розповідає пан Хоменко про забруднення, яке, за його словами, розпочалося ще 27-28 червня, повідомляє ВВС Україна.

sula1

 bbc.com

Про ситуацію на Сулі та про гибель риби  розповіли й в Агентстві рибного господарства.

Гине сом, окунь, судак, щука, спека 30 градусів, а ніхто не купається, каже начальник Сулинського басейнового відділу охорони Юрій Антоненко. Він відповідає за акваторію Сулинської затоки.

bbc.com

 bbc.com

За версією Юрія Ярцева, начальника відділу іхтіології Полтаврибоохорони, причиною такого забруднення річки могло стати те, що через зливи у верхів’ї до водойми потрапило багато забруднювачів — стічні води, гербіциди з полів, сміття.

«Все, що було, позмивало у річку. У людей затопило багато погребів, вимило туалети. Кілька днів був штиль і страшенна спека. Все це почало гнити. І ось — маємо такі наслідки», — каже пан Ярцев і додає, що це все може винестись далі вниз по течії до Дніпра.

За його оцінками, найбільше забруднена річки Сула і Удай у Оржицькому, Лохвицькому, Лубенському і Чорнухинському районах. Також зливи розмили кілька дамб, рибу зі ставків винесло на поля.

bbc.com

 bbc.com

Інспектори Полтаврибохорони досліджують масштаби забруднення, беруть проби риби.

На масову загибель рибу скаржаться і мешканці Роменського району Сумської області. Після скарг екологи взяли аналізи води.

Проте, зазначають у Держекоінспекції, жодних шкідливих елементів, крім критично низького рівня кисню не виявили.

При нормі менше чотирьох міліграм на літр кисень там був менше одиниці, розповідає речник Сумської Держекоінспекції Юлія Тюріна.

Причину забруднення води через викиди з очисних споруд в інспекції відкидають. Кажуть, що вище очисних споруд кисень теж нижчий.

«Факт загибелі риби є. Десь менше, десь більше. Але ситуація не катастрофічна. Не виключаємо, що причини можуть бути природніми. Які саме, чому такий низький кисень — ще точно не знаємо. Результати других проб будуть з понеділка», — зазначила чиновник-еколог.

Річку могли забруднити сміття і гербіциди з полів, кажуть експерти.

Розділи: Довкілля

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути