chrome firefox opera safari iexplorer

Терпіння українців на межі, — опитування

12 липня 2016 о 12:17

Дві третини українського населення не готові більше терпіти зниження рівня власного життя, бо їхнє матеріальне становище вже зараз є нестерпним (за рік цей відсоток виріс на 7%), а 20,5% — бо зневірилися в успіху реформ (у липні 2015 року — 25%).

Тільки 8% опитаних готова й надалі терпіти подальше зниження рівня власного життя заради кінцевого успіху реформ стільки, скільки потрібно. А 25% — не більше року.

Про це свідчать результати опитування, проведеного спільно фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова з 1 по 16 травня 2016 року

За словами директора Фонду «Демократичні ініціативи» Ірини Бекешкіної, дослідження було проведено до того, як було оголошено про нові тарифи, і зараз терпіння вже на межі.

«Я дуже боюся, що може бути вибух, пов’язаний з тарифами, з тарифами треба щось зробити», — сказала вона в коментарі «Громадському радіо».

Ще одним невтішним висновком дослідження стало те, що, як і рік тому, переважна більшість українців не вірить в успішність реформ: 37% — мають лише частку надії в реформи, а 28% – абсолютно зневірені в успіху.

В успіху реформ переконані лише 5% опитаних. Ще 24% загалом вірять в те, що реформи можуть бути вдалими, але мають певні сумніви.

Схожі очікування в українських громадян і від діяльності нового уряду: тільки 4% переконані в тому, що він повністю впорається з проведенням реформ, і ще 22% сподіваються на відносний успіх.

Натомість 33% українців мають сумніви в успішності нового уряду, а 18% думають, що новий уряд буде взагалі провальним.

«Ця невіра є дуже тривожним фоном для проведення реформ, тому що для цього треба, щоб люди вірили в успіх. Взагалі успіх будь-якої справи залежить від того, наскільки люди вірять в цей успіх, а тут ми бачимо, що такого не має», — попередила про тривожні тенденції у суспільстві соціолог.

Усього було опитано 2016 респондентів віком від 18 років зі всіх регіонів України за винятком окупованого Криму та тимчасово непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути