chrome firefox opera safari iexplorer

В Ріо Україна може розраховувати на 6 золотих медалей

03 серпня 2016 о 19:48

На кожній літній Олімпіаді вітчизняні спортсмени не опускаються нижче певного рівня. Починаючи з перших Ігор незалежної України — Атланти-1996, наша збірна щоразу потрапляє до «топ-20» загального заліку, здобуваючи при цьому більш як 20 нагород.

Свою «норму» українські олімпійці, схоже, виконають і на змаганнях в Ріо — так, принаймні, говорять букмекери. За віртуальним рейтингом медалей Ігор-2016, Україні прогнозують 23 нагороди та 16-те командне місце. Фаворити ж незмінні — як і на Олімпіаді чотирирічної давнини, претендентами на перемогу в загальному заліку є США, Китай та Велика Британія.

У якому стані підійшли до Ріо наші спортсмени, яким помітно «урізали» фінансування, покажуть лише змагання. Утім результати передолімпійських стартів дозволяють зробити «медальну прикидку», пише Україна молода.

Криза кадрів

Яким би оптимістичним не був прогноз щодо кількості медалей, варто визнати, що український спорт переживає не кращі часи. Про це свідчать цифри: якщо до Лондона-2012 поїхали 245 спортсменів, то на Ігри-2016 українці здобули лише 206 ліцензій.

Причин цьому є кілька. По-перше, потенціал, яким володів наш олімпійський рух iз часів СРСР, вичерпався остаточно. А економічні труднощі й відсутність належної підтримки з боку держави не сприяють підготовці кваліфікованого резерву.

Окрім цього, Україна почала регулярно втрачати перспективних спортсменів, які переїжджають до інших країн у пошуках кращих умов для тренувань. Зокрема, під азербайджанським стягом цього разу виступатиме байдарочниця Інна Осипенко-Радомська, котра на попередніх трьох Іграх здобула чотири нагороди. Переїхала до Баку і Марія Стадник, яка претендує на третю поспіль олімпійську медаль у жіночій боротьбі.

Вплинули на стан справ у вітчизняному спорті і політичні зміни в Криму. Після анексії півострова росіянами стали легкоатлетка Ребрик та чемпіон Пекіна з кульової стрільби Айвазян. Кольори РФ тепер захищає і спортивний гімнаст Куксенков.

Варто відзначити й те, що український уряд  скоротив фінансування спортсменів.

Хоч наші олімпійці і опинилися серед лідерів за розмірами призових за медалі Ігор-2016 (їм, нагадаємо, обіцяють 125 тисяч американських доларів за перше місце), ця щедрість виглядає радше як разова нагорода.

З акцентом на фехтування

Реальні ж сподівання на «золото» Україна має  пов`язувати приблизно з десятьма спортсменами чи командами. Голов­ним героєм нашої команди, за словами аналітичної компанії Infostrada Sports, має стати гімнаст Олег Верняєв, якому пророкують чотири медалі. Найбільше шансів стати першим він має у своєму улюбленому виді — вправах на брусах.

Намагатиметься повторити успіх чотирирічної давнини у опорному стрибку Ігор Радівілов, який на минулих Іграх, нагадаємо, взяв «бронзу». Боротьбу за медалі спортивні гімнасти розпочнуть уже в суботу.

Великі надії покладаються і на нашу збірну з фехтування. Перш за все слід виділити шаблістку Ольгу Харлан, яка на двох попередніх Іграх виграла «золото» в команді та виборола третє місце в індивідуальній першості. Цього разу боротьбу за перемогу 26-річна спортсменка поведе з  росіянкою Великою.

Також Харлан разом із Оленою Вороніною, Оленою Кравацькою і Аліною Комащук претендуватиме на медаль й у командних змаганнях. Щоправда, основним конкуренткам-росіянкам українки цього року частіше програють.

За словами букмекерів, непогані шанси на нагороди мають наші олімпійці і в інших видах фехтування. Команда шпажистів у складі Анатолія Герея, Богдана Нікішина, Дмитра Карюченка та Максима Хвороста зараз посідає друге місце у світовому рейтингу.

Ще одна надія вітчизняних тренерів — чемпіонка Лондона, шпажистка Яна Шемякіна у цьому сезоні не радує високими результатами, проте не було в неї особливих титулів і перед Іграми-2012.

Стрільба з прицілом на медаль

За своїм другим олімпійським «золотом» приїхала в Ріо майстриня з кульової стрільби, чемпіонка Афін Олена Костевич. Високих результатів варто очікувати і від іншого стрільця — Олега Омельчука, який зупинився за крок від нагороди на попередній Олімпіаді. Після прильоту до Бразилії він поділився своїми очікуваннями від змагань: «У нас дуже непередбачуваний турнір. До того ж це Олімпійські iгри, слабких тут немає.

Але насамперед виділив би спортсменів iз Китаю, Японії та Кореї». До речі, Омельчук може вибороти для України першу медаль у Ріо, адже змагання у його виді стартують 6-го сер­пня.

Ще два реальні претенденти на перемогу — борці Жан Беленюк та Юлія Ткач, котрі минулого року стали чемпіонами світу.

А от iз легкоатлетів чи не єдиним кандидатом на олімпійське «золото» є стрибун у висоту Богдан Бондаренко. Якщо не завадять старі травми, за нагороду в потрійному стрибку зможе позмагатися і Ольга Саладуха.

Однак, як заявив напередодні президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка, на Олімпіаді можуть «вистрелити» й ті спортсмени, від яких ніхто не чекає високих результатів.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути