chrome firefox opera safari iexplorer

У джерелі Святої Анни на Рівненщині зникає вода

06 вересня 2016 о 12:06

Рівень води у популярному серед паломників джерелі святої і праведної Анни біля села Онишківці Дубненського району Рівненської області падає через остаточно не встановлені причини, повідомляє РІСУ.

Як підтверджують місцеві жителі, цей процес триває уже другий рік поспіль.

«Так, щоб вода зовсім пропала, то ні. Вона є, але тільки десь до колін, а посередині (купелі – прим. ред.) до пояса, може, – розповіла кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу в.о. старости Смизької об'єднаної громади, до якої входять Онишківці, Світлана Полюлюк. – Люди пов'язують зменшення кількості води із тим, що засуха, немає дощів».

На думку депутата Почаївської міської ради Тараса Паляниці, зникнення води пов'язане з будівництвом великої церкви біля джерела св. Анни.

«Це показовий приклад, що буває після того, коли на святому місці роблять бізнес! Після початку будівництва нового храму, вочевидь, пошкодили джерельну артерію, вода почала поступово зменшуватися, – написав Т. Паляниця у Faсebook. – Зі слів місцевих, спочатку, по ночах, воду завозили пожежними машинами з Кременця – не допомагало. Рівень води знижувався. Пробувати бурлити скважини – результату також не дало. Висновок – святиня для молитви, а не для бізнесу!»

Як було раніше

Як було раніше


ogo.ua

 ogo.ua


ogo.ua

 ogo.ua

 

С. Полюлюк каже, що це малоймовірно, адже фундаменти храму закладали приблизно чотири роки тому, а вода почала спадати торік.

«Ще позаторік вода була, як завжди, а торік її рівень знизився, – продовжує керівник громади. – Але воду машинами не довозили. Я про таке не чула. Коли її бракувало, докачували насосами зі свердловин, які є поряд, біля джерела».

Показово, що ситуація із джерелом св. Анни – не єдина в Україні. Адже у багатьох місцях пересихають ставки і навіть малі річки.

«Гідрометцентр з місяця у місяць констатує дефіцит опадів та одночасне перевищення середніх норм температур. Звичайно, що це нашаровується на багаторічну нераціональну практику господарювання. Щороку подібні випадки проявляються усе більше і є підстави очікувати, що так буде й надалі, – коментує еколог, керівник ГО “Зелений світ” Олександр Степаненко. – Звісно, що на ситуацію із джерелом святої Анни могла вплинути і проведена ще в радянські часи меліорація».

Щодо імовірного зв'язку зникнення води із будівництвом церкви, то це могло статися тільки тоді, коли для храму зводили б дуже глибокі фундаменти – 3-4 метри, зазначає О.Степаненко. Окрім того, за його словами, можуть бути інші місцеві фактори, котрі могли б посилити ефект виснаження ґрунтових і поверхневих вод.

Відтак для встановлення точних причин зникнення води у паломницькому місці потрібні дослідження. А тим часом віряни продовжують їхати до джерела, засвідчує С. Полюлюк.

Нагадаємо, джерело Святої Праведної Анни — гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення, вода витікає із крейдяного підвищення. Розташована на західній околиці села Онишківці Дубенського району Рівненської області, за 1 км від межі між Рівненською та Тернопільською областями. Знаходиться на території Скиту святої праведної Анни Свято-Миколаївського Городоцького жіночого монастиря.

Цілющі властивості джерельної води з Онишківців відомі ще з 16 століття.

Вода із джерела бактерицидна, зокрема, згубна для віруса грипу, дуже швидко зупиняє зовнішню кровотечу, за 2-3 хвилини тамує зубний біль, дуже ефективна при ангіні і нежиттю, парадонтозі, за кілька днів усуває кількарічну печію, нормалізує роботу тонкого й товстого кишечника, ефективна при хронічних захворюваннях шлунка і дванадцятипалої кишки. Кременева вода може знижувати рівень цукру у крові, виводити пісок з жовчого міхура та нирок, впливати на нормалізацію функції печінки та нирок, поліпшувати обмін речовин, значно поліпшувати загальне почуття.

За переказами, купання в ньому допомагає від багатьох недуг, а також від безпліддя. Біля джерела облаштовані чоловіча та жіноча купальні (довідка з Вікіпедії).

Розділи: Довкілля