chrome firefox opera safari iexplorer

Рівень двоокису вуглецю в атмосфері Землі перетнув критичну межу

27 жовтня 2016 о 11:18

Рівень забруднення атмосфери викидами вуглекислого газу (СО2) перевищив важливий поріг і, можливо, не опуститься нижче ще багато поколінь, стверджують експерти.

Вперше критичний поріг у 400 частинок на мільйон людство перетнуло 2015 року. Цей показник означає, що на кожен мільйон молекул в атмосфері припадає 400 молекул CO2.

Водночас 2016-й, за даними Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), може стати першим роком, який перетне і цю позначку.

Вуглекислий газ, чи, як його ще називають, діоксид (або двоокис) вуглецю, є тривкою хімічною сполукою, поширеною в природних газах.

Є кінцевим продуктом окислення вуглецю, не горить, не підтримує горіння і дихання.

Токсична дія вуглекислого газу виявляється при його вмісті в повітрі 3-4 % і викликає подразнення дихальних шляхів, запаморочення, головний біль, шум у вухах, психічне збудження, непритомний стан.

Газ є природною складовою атмосфери, а теперішнє його постійне зростання в її складі пояснюється тим, що вуглекислий газ є продуктом спалювання викопного палива, масштаби використання якого постійно зростають.

СО2 має парникові властивості, тобто сприяє утриманню тепла на поверхні Землі. І глобальне потепління — переважно його «рук» справа. Незначні кількості діоксиду вуглецю нешкідливі для людей і тварин, але якщо його концентрація в повітрі становить понад 3 відсотки — він стає шкідливим, а при 10 відсотках — узагалі смертельним.

Частково високі рівні СО2 в атмосфері можуть бути пов’язані з кліматичним явищем Ель-Ніньйо.

Між 2014 і 2015 роками викиди, спровоковані людиною, лишалися практично незмінними, але Ель-Ніньйо призвів до зростання рівня газу в атмосфері.

Це сталося тому, що через посуху, спричинену Ель-Ніньйо, в тропічних районах рослини почали менше поглинати СО2. Крім того, викиди зросли через пожежі, спровоковані посухою.

Таким чином, рівень СО2 в атмосфері суттєво зріс, зазначено в щорічному звіті Всесвітньої метеорологічної організації. Востаннє рівень CO2 перевищував рівень у 400 частинок на мільйон три-п’ять мільйонів років тому, кажуть експерти. У ВМО зазначають, що хоча фактор Ель-Ніньйо вже зник, вплив людини на зміну клімату лишається і досі великим.

У грудні минулого року представники понад 170 країн уклали Паризьку угоду. Вони домовилися скоротити викиди так, аби не допустити глобального підвищення температури на понад два градуси за Цельсієм. У жовтні цю угоду ратифікували США i Китай — країни, на які припадає майже 40% світових викидів вуглекислого газу.

Розділи: Довкілля

4 травня

Інші дати
Народилася Марія Тессейр-Донець
(1889, м. київ - 1974) - оперна співачка (колоратурне сопрано) і педагог, заслужений діяч мистецтв. Партії:Марильця, Панночка, Оксана ("Тарас Бульба", "Утоплена", "Різдвяна ніч" М. Лисенка), Розіна ("Севільський цирульник" Дж. Россіні) та ін.
Розгорнути
Народився Лео Сирота
(1885, м. Кам'янець-Подільський – 1965) – піаніст-віртуоз. В віці 11 років уже давав уроки учням і гастролював з концертами. Навчався та викладав в консерваторіях Києва та Львова. Основоположник школи фортепьянної музики Японії.
Розгорнути