chrome firefox opera safari iexplorer

5 грудня: це цікаво знати

05 грудня 2016 о 00:08

«Немає загадки таланту. Є вічна загадка любові».
Григір Тютюнник

5 грудня вшановується пам'ять святого Прокопа. На цей день в народі існувало багато приказок, і пов'язані вони були зі становленням санного шляху: «Прокіп по снігу ступає — дорогу копає», «Прийшов Прокіп — розрив замет», «Прокіп дорогу прокопає, а Катерина (7 грудня) закатає». В цей день заглядали у пташині гнізда: якщо в них багато пуху, сухої трави і соломи — пернаті відчувають холодну зиму.

За церковним календарем 5 грудня відзначається Післясвято Введення та вшановують апостолів Филимона і Архипа. Рівноапостольну мученицю Апфію, благовірного князя Михайла Тверського, благовірного Ярополка – у святому Хрещенні Петра, мучеників Кикилію, Валер’яна, Тивуртія і Максима, мученика Прокопія.

Іменинники 5 грудня:

Валер’ян, Максим, Архип, Михайло, Петро.

5 грудня народились:

1904 — Михайло Дерегус, український графік і живописець. Автор картин «Тарас Бульба на чолі війська», «Тарас слухає кобзаря», «Дума про козака-бандуриста», «Маруся Богуславка», «Козака несуть», «Народження пісні».

1931 — Григір Тютюнник, український письменник. Автор творів «Вогник далеко в степу», «Климко», «Син приїхав» та інші.

Події 5 грудня:

1879 — У США запатентували першу автоматичну телефонну станцію (АТС).
1918 — Проголошено Руську Народну Республіку Лемків.
1919 — Під тиском ворожих армій головний отаман військ Української Народної Республіки Симон Петлюра виїхав з України в Польщу.
1929 — У США створили першу у світі організацію нудистів.
1933 — У США скасували «сухий закон», введений 1919 року.
1936 — У СРСР ухвалено так звану «сталінську» Конституцію.
1940 — Гітлер наказав почати війну проти СРСР 15 травня 1941.
1944 — У Німеччині оголошений призов в армію жінок, старших 18 років.
1949 — Єрусалим проголосили столицею Ізраїлю
1971 — У Буенос-Айресі (Аргентина) відкрили пам'ятник Тарасові Шевченку.
1989 — у Києві відбувся перший фестиваль «Музичні прем'єри сезону». З того часу вони проводяться щороку.
2001 — Розпочався перший Всеукраїнський перепис населення.

5 грудня відзначають:

  • День працівників статистики

Професійне свято, встановлене Указом Президента від 02.12.2002 р. Ця дата пов'язана з проведенням у 2001 році першого Всеукраїнського перепису населення, найбільш масштабної статистичної роботи.

  • Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку (Всесвітній день волонтерів)

Чи знаєте ви, що:

З творами Григора Тютюнника траплялися цікаві, а часом і прикрі історії: як під час написання, публікацій, так і після… Він одним із перших серед українських письменників почав порушувати закостенілі закони методу соціалістичного реалізму, а тому не вписувався в загальноприйняте коло партійних послушників. Майстерно відточені, соціально болючі новели часом не знаходили місця на сторінках видань – їх боялися друкувати.

Новелу «Медаль» давати комусь читати було ризиковано. Цей класичний твір просто загубився. А відомий фотомайстер із Лубен, наш сердечний друг Володимир Білоус, зберіг текст «Медалі» на мікроплівці.

Лише після смерті Григора Білоус по секрету сповістив про наявність цього твору. Виявилося, що він перезняв «Медаль» на мікроплівку з машинопису, який йому потрапив до рук ще в часи «застою». Тоді ж Білоусу влада намагалася «пришити» участь у злочинній акції, до якої він не мав ані найменшого стосунку. Все ж, очікуючи обшуку у власному помешканні, він заховав мікроплівку з текстом «Медалі». Та так заховав, що потім ледве знайшов, слава Богу!

Уже по смерті Тютюнника текст цієї новели він відтворив на друкарській машинці з точним дотриманням тих самих правок і забивок шрифту, які були в колишньому машинописі. Тим самим створювалася видимість (а час іще був непевний), ніби текст віддруковано за життя автора... (З інтерв’ю з Петром Масенком, «Хмаро4ос»)

«Рідна країна»

Розділи: Календар

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути