chrome firefox opera safari iexplorer

Морозиво взимку: корисно чи небезпечно?

20 грудня 2016 о 14:30

Всі ми в літню спеку мріємо про порцію прохолодного морозива, легкий і освіжаючий смак якого подарує свіжість і гарний настрій. Але зараз, під час зимової холоднечі, відмовитися від цих ласощів все одно складно. Рука в супермаркеті так і тягнеться до чергової замороженої смакоти, але тут же відразу згадуються слова наших бабусь, які вважали, що цей продукт може викликати біль у горлі та навіть ангіну. Чи так це?

Сучасні експерти і медики впевнені, що це — міф. Більше того, деякі педіатри та терапевти радять у складі комплексного лікування деяких форм тонзиліту використовувати жирне натуральне морозиво. Воно допоможе зняти набряклість, полегшить дихання і, звичайно, підніме настрій, що дуже важливо для хворої людини.

У деяких східних культурах заборонено вживати охолоджені продукти у зимовий час, бо вони відбирають енергію. І, дійсно, під час важкого гірського переходу, тобі і самій навряд чи захочеться замороженого смаколика. Але, перебуваючи в теплі біля каміна або у затишному кафе, одна порція холодної солодощі призвести до ангіни або розвитку грипу не зможе.

Єдине, про що варто пам'ятати, — калорійність цього десерту і велика кількість цукру в його складі. Однак і в цьому випадку занадто боятися не варто. Головне — знати міру! Класичні різновиди морозива, як і інші молочні продукти, є одним з найкращих природних джерел кальцію. Проте зловживати солодощами, особливо у вечірній час, не варто.

Що стосується запасу енергії: східна мудрість тут помиляється. Прості вуглеводи, що містяться в морозиві, поліпшать життєвий тонус і загальне самопочуття. Але, на жаль, цей ефект дуже швидко проходить, тому про повноцінний сніданок, обід і вечерю морозивом не йдеться. Морозиво має бути лише десертом. (За матеріалами Твій малюк)

Цікаві факти про морозиво

    • Історія морозива сягає сивої давнини. На думку істориків, перші холодні ласощі винайшли понад п'ять тисяч років тому в Древньому Китаї. Вже тоді імператорська сім'я мала можливість насолоджуватись морозивом, до складу якого входили молоко, лід, сік і фрукти.
    • Морозиво у тому вигляді, до якого ми звикли, з'явилося порівняно недавно. У вафельному ріжку його подають лише з 1896 року, до того морозиво, як правило, їли з маленьких тарілочок.
    • Найбільше споживання морозива в усьому світі припадає на Сполучені Штати. Середньостатистичний американець з'їдає понад 20 літрів морозива за рік (за даними Міжнародної асоціації Dairy Foods), а майже 9 з 10 американців мають у своєму холодильнику морозиво.
    • Шеф-кухар Хестон Блюменталь у Великобританії виготовив ріжок морозива висотою понад 4 метри, а вага начинки склала понад тонну. Для того, щоб це кулінарне диво застигло, пішов цілий місяць.
    • Протягом життя одна корова може виробити достатню кількість молока, щоб зробити до 30000 літрів морозива.
    • Найпопулярнішим морозивом у світі вважається ванільне (понад 33% шанувальників), шоколадне полюбляють усього 19%.
    • У Канаді більше морозива продається взимку, аніж влітку.
    • У всьому світі щороку споживається близько 15 мільярдів літрів морозива. Цього достатньо, щоб заповнити ним 5000 олімпійських басейнів.
    • Дієтологи вважають, якщо регулярно їсти морозиво, можна схуднути, головний секрет — в кількості цих ласощів. Кальцій, яким насичене морозиво, активно спалює калорії, і дієтологи в США, Іспанії навіть рекомендують включати морозиво в раціон тих, хто худне, — по 70-100 грамів в день. До того ж, морозиво добре вгамовує голод через його повільне споживання.

(За матеріалами factday.net)

 

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути