chrome firefox opera safari iexplorer

Що потрібно знати про перепелині яйця: як вибирати та готувати

21 грудня 2016 о 16:35

Прийнято вважати, що перепелині яйця є більш здоровою альтернативою «традиційним» курячим яйцям. Нібито за свою користь вони і коштують дорожче.

Але чи дійсно варто переплачувати за таку продукцію? Розбирався у питанні «Порадник».

Чим вони корисніші за курячі

Що стосується вмісту вітамінів, то яйця цих різних представників практично ідентичні. Зате в перепелиних яйцях у кілька разів більше заліза, чим у курячих, а також у них досить багато магнію.

Магній — цінна речовина, але нема рації налягати на яйця, щоб його заповнити, тому що його досить і в інших продуктах, особливо в крупах.

Давайте порівняємо в цифрах:

— в 100 г. перепелиних яєць 32 мг магнію,
— у курячих — усього 12 мг,
— у горіхах кеш'ю — 257 мг
— у креветках — 51 мг
— у гречці — 229 мг.

На добу людині для здорового самопочуття необхідно близько 400 мг магнію.

Із цього нам зрозуміло, що нема рації їсти яйця для того, щоб заповнити дефіцит саме магнію в організмі.

А от розглядати перепелині яйця як постачальника заліза — варто. Вони в тандемі з м'ясними продуктами й овочами, є його головними постачальниками для організму.

У 100 г. перепелиних яєць міститься близько 3,2 мг заліза, а добова норма його споживання дорівнює 15-20 мг.

Але найголовнішою перевагою перепелиних яєць перед курячими є їх екологічність і безпека! Справа в тому, що у курячого яйця дуже тонка, пориста шкаралупа. Протягом 10-30 хвилин з поверхні шкаралупи — послід, бруд, інфекції і просто бактерії здатні проникнути усередину яйця. А от у перепелиних усе зовсім навпаки: шкаралупка такого яйця набагато щільніша, і бактеріям уже не можна так просто пробратися всередину!

Кому шкідливо їсти перепелині яйця

Множинні дослідження наукових інститутів, опубліковані на сьогоднішній день, дозволяють нам говорити про те, що немає таких захворювань, при яких одні яйця потрібно заміняти іншими.

Часто люди, які страждають від алергійних реакцій на білок або жовток курячого яйця, бачать альтернативу у вживанні яєць перепелиці. Але це розповсюджений міф: за останніми даними люди з алергією на яйця курки в 70% так само будуть мати алергійну реакцію й на перепелині.

Тому, можливо, варто спробувати замінити курячі яйця перепелиними, але з обережністю й під контролем.

Також необхідно пам'ятати, що все добре в міру, і навіть здоровим людям не варто з'їдати більше 3-4 курячих яєць на тиждень і 12 перепелиних.

Як вибирати перепелині яйця

Потрібно завжди уважно оглядати яйця перед покупкою. Варто звернути увагу, щоб усі яйця були цілими без тріщин, посліду та бруду.

Тому що перепелині яйця це не найбільш затребуваний покупцями продукт, то є велика ймовірність зіткнутися з продукцією з минулим строком придатності. Тому особливо уважно вивчаємо маркування і прагнемо вибрати як можна більш свіжі перепелині яйця: чим менший час пройшов з дати фасування, тим більше користі від уживання такого продукту, тому що від тривалого зберігання кількість живильних речовин поступово зменшується.

У середньому яйце перепелиці важить від 10 до 12 г, тому сортування їх за вагою досить умовне й на сьогодні суворих Держстандарт значень не має. У супермаркеті можуть уточнювати вид перепелів. Дехто стверджує, що найкориснішими є яйця від японського виду перепелів. Насправді це не доведено й, швидше за все, є комерційним ходом.

За строком зберігання розрізняють дієтичні й столові перепелині яйця. Користь, зрозуміло, більша в дієтичних яєчках, тому що їхній строк зберігання не перевищує п'яти днів. Яйця перепелиці не тухнуть, а висихають. Тому, щоб визначити наскільки свіжий продукт, просто спробуйте його на вагу. Несвіжі яйця легкі, пористі й нібито порожні усередині.

Удома яйце можна опустити в сильно солону воду. Свіже яйце опуститься на дно, а те, що довго зберігається, спливе. Тобто яйце, яке спливло, не означає, що воно тухле, а просто довго зберігається, тому що з часом рідка частина висихає. Краще, звичайно, уживати свіжі перепелині яйця, користь від них є набагато більшою.

Багато хто впевнений, що чим помітніша плямистість на шкаралупі, тим жовток яскравіший, а яйце, у свою чергу, корисніше. Це омана. Навіть та сама пташка може знести яйця з різними малюнками, а колір жовтка залежить від якості харчування перепелиці.

Як зберігати яйця

Перед уживанням важливо добре мити яйця проточною водою й витирати насухо! Не варто мити яйця мийними засобами, тому що вони можуть залишитися на його поверхні.

Перепелині яйця можуть прекрасно зберігатися при кімнатній температурі, близько 30 днів і в холодильнику близько 50 днів.

Важливо дотримувати два основні правила при зберіганні яєць у холодильнику:

— не виймати їх з картонної упаковки;

— зберігати не на дверцятах холодильника, де постійно змінюється температура, а саме в глибині. Так яйця не будуть швидко висихати і не всотають всі запахи холодильника.

Як готувати, щоби зберегти максимум користі

Найкориснішим варіантом готування яєць вважається варіння. Не варто варити їх більше 3-4 хвилин, якщо ви хочете одержати від них не просто смак, але й користь.

Також найкраще яйця сполучаються із зеленню й овочевими салатами, при такому сусідстві всі живильні речовини з яйця засвояться набагато швидше й у більшій кількості.

Не рекомендується їсти яйця в сирому вигляді або сильно перевареному, тому що білки (амінокислоти) у такому виді практично не засвоюються.

У сирому вигляді вони здатні викликати більш сильні алергійні реакції, а також проблеми із травленням. Крім того, сирий білок здатний зв'язувати й виводити один з вітамінів групи В (біотин), тим самим при регулярному вживанні викликаючи його дефіцит.

Якщо ви свідомо уникаєте термічно обробленої їжі, то варто замінити сирі яйця на протеїни, приміром, дикого рису, із цих продуктів користі ви одержите набагато більше, а амінокислотний склад цих протеїнів буде набагато багатшим, ніж у сирого яйця.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути