chrome firefox opera safari iexplorer

Міноборони планує мобілізовувати офіцерів запасу віком до 43 років?

10 січня 2017 о 10:50

Призов офіцерів запасу віком до 43 років, які закінчили військові кафедри, але не служили, фактично є новою мобілізацією в Україні. Перший набір офіцерів запасу до лав ЗСУ відбудеться орієнтовно в лютому, надалі призов планують проводити щоквартально.

У цьому переконаний журналіст Роман Кулик, який має звання молодшого лейтенанта ЗСУ, після демобілізації восени 2016 року, передає видання «Новинарня».

«У 2017 році до ЗСУ призвуть 4 тисячі офіцерів запасу, вирощених інкубаторами військових кафедр. Їх призвуть поетапно на строк у 18 місяців із можливістю залучень до виконання завдань у зоні АТО після проходження перепідготовки. Тобто від класичної мобілізації це відрізняється суто формально» – пояснив пан Кулик на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, у 2015 році його, як офіцера запасу мобілізували так само, бо коли Міноборони і Генштаб ЗСУ «розуміють, що укомплектувати навіть бойові частини офіцерами не виходить, без мобілізації ніяк не обійтися».

І пояснює, що військове керівництво, як і керівництво держави не бажають оголошувати офіційну мобілізацію, «щоб не налякати суспільство».

Такий крок військового відомства Роман Кулик називає «нормальним і передбачуваним», адже після звільнення в резерв шостої черги мобілізованих в армії відчули гострий дефіцит молодших офіцерів.

«Не треба думати, що всі 4 тисячі підуть на фронт – частина займе посади в тилу, вивільнивши резерви для пріоритетніших частин. І навряд хтось із цієї партії стане на посаду вище взводного. Власне, призов офіцерів і задуманий для заповнення саме посад командирів взводів, бо це вже два роки як головний біль усіх частин», – констатує учасник АТО Кулик.

На його думку, «врешті-решт частина із набраних 4 тисяч освоїться й залишиться в армії, згодом поповнить військовий резерв – як-ніяк, а база для набору контрактників».

«І так, відчуваю певне моральне задоволення від цього, не буду приховувати. Більшість випускників військових кафедр свого часу відвалили кеш для гарантії відкосити від армії, а тут держава кличе тебе відробити офіцерський шеврончик, яка іронія», – напівжартома зазначив Роман Кулик.

Зазначимо, що на минулому тижні Генштаб ЗСУ оголосив, що в 2017 році на військову службу будуть призиватися офіцери запасу до 43 років (загалом близько 4 тис. чоловік), які закінчили військові кафедри вищих навчальних закладів, але раніше не служили.

«Ми плануємо цього року провести такий призов офіцерів на військову службу. Такий вид служби називається «військова служба за призовом осіб офіцерського складу», – заявив заступник начальника головного управління персоналу Генштабу ЗСУ Марк Андрусяк.

За його словами, термін такої служби становитиме 18 місяців. Призвані офіцери служитимуть зокрема і в зоні АТО, але після відповідної підготовки. Законодавство передбачає збереження за ними робочого місця та заробітної плати.

Нагадаємо, що після звільнення в запас шостої черги мобілізованих в лавах ЗСУ в зоні проведення АТО залишилися тільки контрактники. Однак темпи набору військовослужбовців на контракт сповільнилися, і Збройні сили відчувають брак кадрів та певний некомплект.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути