chrome firefox opera safari iexplorer

Напередодні посту: рецепти смачних вітамінних страв

22 лютого 2017 о 10:44

Стомлені зимовими харчами організми так і просять різноманітності та вітамінів. Масниця, яка вже завітала, надихає на весняну налаштованість і водночас нагадує, що за кілька днів Великий піст (з понеділка, 27 лютого).

Отож треба помалу перелаштовувати і свої кулінарні звички — на весну, на полегшення і на поліпшення здоров’я. Не треба з цією метою шукати екзотичних продуктів.

Бурячки, морква, капуста, цибуля, яблука, ріпа, селера — те, що майже під рукою. «Україна молода» пропонує кілька рецептів смачних і корисних страв.

Готуємо крижавку

Безумовним фаворитом передвесняного періоду є буряк. Усім відомо, що в ньому стільки вітамінів, що він цілком може бути смачною міні-аптечкою.

Лікарі кажуть, що буряк корисний людям із порушенням роботи печінки. Овоч здатний зміцнювати стінки капілярів.

Речовини, що містяться в буряку, мають судинорозширювальну і заспокійливу дію, він використовується як засіб для лікування і профілактики гіпертонічної хвороби, атеросклерозу та інших хвороб серця і судин.

На відміну від більшості продуктів, буряк у вареному вигляді має властивість зберігати вітамінно-мінеральний склад. Вітаміни групи В і мінеральні сполуки, які є в ньому, не настільки чутливі до дії високих температур.

Гарною парою буряку, якщо порівнювати корисність цих овочів, є капуста. Як любить говорити лікар-дієтолог Оксана Скиталінська: «Зголодніли? Їжте капусту! Не хочете сирої капусти? Відваріть капусту!».

До слова, відварена капуста, це вже з мого досвіду, — дуже смачна, якщо її присмачити лляною олією й однойменним насінням, скропити соком лимона і додати улюблених спецій.

Якщо ж поєднати буряк із капустою, це буде вітамінний коктейль.

Приміром, замаринувати. Мариновану капусту з буряком називають крижавкою. Потрібно 2-3 буряки, капустина, морквина, головка часнику. Для заливки: 2 літри холодної води, 2 столові ложки солі, 3 столові ложки цукру, по 100 г. олії і оцту.

У трилітрову банку викласти шарами (можна готувати в банячку — так легше і складати, і витягати): буряки — порізати пластинками або соломкою; капусту — четвертинками або на 8 частин; моркву — кружальцями; часник — зубці розрізати навпіл.

Усі складники розмішати. Залишити настоюватися при кімнатній температурі мінімум 2 дні, проколювати час від часу, а далі — поставити на холод. При подачі полити олією з часником.

Яблуко — не трєтє зайве

Почнемо з того, що яблуко зайвим узагалі не буває. А в поєднанні з буряком і капустою — і поготів!

Потрібнi середня капустина, середній буряк, 4 зубчики часнику, 2 великі яблука, 100 мл олії, півлітра води, 80 мл яблучного оцту, 80 г. цукру і столова ложка солі.

Капусту нарізати невеликими шматочками — приблизно 2×2см, з яблук видалити серцевину і нарізати на 4 або 6 частин, заздалегідь їх очистивши від шкірки. Буряк нарізати смужками.

Часник вичавити. Додати до капусти яблука, буряк, часник, влити олію і добре перемішати. Все укласти в банку. У воду додати сіль, цукор, поставити на вогонь, влити оцет і довести до кипіння.

Капусту з яблуками залити гарячим маринадом.  Залишити, доки не прохолоне, а потім закрити кришкою і прибрати в холодильник на добу. Виходить смачно і на столі виглядає по-святковому.

А про відварену капусту згадувалося недаремно: так готували наші бабусі, коли не мали часу довго крутитися на кухні.

А ще вони запікали капусту в печі (я пробувала запікати в духовці просто капустяне листя: так само дуже смакує з оливковою олією та спеціями). Але наразі мова — про капустину, запечену в рукаві. Спробуйте — точно не пошкодуєте!

Потрібно: головка капусти, літр розсолу із квашених огірків, головка часнику, 3 столові ложки нерафінованої соняшникової олії, 2 чайні ложки гірчиці в зернах.

Капустину очистити від верхніх листків, покласти цілою в рукав (чи пакет) для запікання, розмістити на деко (нічим не змащувати), якщо надто велика, розрізати на 2-4 частини і поставити в не дуже гарячу духовку з температурою 160-170 градусів на 2-3 години.

Стежити за кольором капустини: якщо потемніла, стала рожево-бежевою — можна діставати. Вимкнути вогонь і залишити капустину охолонути просто в духовці.

Розрізати рукав, дістати теплу капустину. Якщо верхні листи трішки перепеклися і потемніли, їх зняти. Порізати капустину на досить великі шматки (приблизно 7×7 см), скласти в глибоку каструльку з кришкою, всипати гірчичні зерна.

Залити огірковим розсолом, залишити в прохолодному місці на 10-12 годин. Дістати капусту з розсолу, бажано виловити трішки гірчичних зерен.

Видушити у капусту часник, полити олією. Подавати до гарячих основних страв.

До цього рецепта також підходить брюссельська капуста, але час її запікання потрібно зменшити втричі і готові качанчики не подрібнювати, а відразу присмачувати розсолом.

Котлети для вегетаріанців

І не лише для них. Овочеві котлети смакують усім, головне, як каже сусідка моєї мами, тітка Олена, «ловкенько їх приготувати».

Вона так примудряється готувати бурякові, морквяні, цибулеві, капустяні й навіть картопляні котлети, що її дядько Василь наминає їх за обидві щоки, і про м’ясо забуваючи.

«Йому м’яса не можна — подагра, — жаліється тітка Олена, — але він так любить мої «кихлики» з овочів, що встигай лише їх готувати».

До страв, які практично не приїдаються, вона відносить бурякові котлетки: приємні на смак, корисні, не обтяжливі ні для шлунка, ні навіть для гаманця.

Потрібно 800 г. буряку, 100 г. манної крупи, 2 яйця, сіль і перець за смаком, 2 зубчики часнику.

Зваріть або запечіть буряки до готовності, очистіть від шкірки і натріть на крупній тертці. Посоліть, додайте дрібно порізаний часник та вбийте яйця.

Додайте манку і ретельно перемішайте. Ложкою викладіть отриману масу на розігріту сковорідку з олією і ложкою ж надайте потрібну форму котлеткам.

Смажте бурякові котлети з двох сторін на помірному вогні по кілька хвилини із кожного боку.

Аналогічно готують й інші овочеві котлети.

50 відтінків салату і морквяні чіпси

Овочі йому нададуть їх, напевне, ще більше. І знайте: що більше кольорів і відтінків овочів на вашій тарілці, тим цей салат корисніший.

Це той випадок, коли має значення не розмір, а кількість (про «розмір» салату ми знаємо: якщо розділити тарілку на чотири частини, то одну з них займуть білкові продукти, решта — овочі).

Якщо запечений буряк ще залишився, він прикрасить вам будь-який з овочевих салатів. Скуштуйте (приготуйте перед цим) квасолево-яблучний.

Інгредієнти: 300 квасолі, 300 г. кисло-солодких яблук, 150 г. столового буряку, 2 столові ложки лимонного соку, оливкова олія, сіль, перець за смаком.

Квасолю замочити та відварити до готовності. Буряк відварити або спекти у духовці. Яблука порізати кубиками, відварений буряк — соломкою.

Додати відварену та охолоджену квасолю. Змішати всі складники та заправити олією й лимонним соком. Посолити, поперчити до смаку. І смакувати!

Буряковий салат по-італійськи також приємно подивує своїм смаком. Його секрет — дивовижна заправка з соку апельсина й бальзамічного оцту.

Потрібно: 5 відварених чи запечених середніх буряків, столова ложка бальзамічного чи винного оцту, 2 зубчики часнику, половина апельсина, 5 столових ложок оливкової олії, зелень (петрушка чи базилік), сіль і перець за смаком.

Відварений або запечений буряк чистимо й ріжемо невеликими кубиками. Зелень і часник подрібнюємо.

Для заправки змішуємо сік половинки апельсина, оливкову олію, бальзамічний оцет. Буряк перемішуємо з зеленню і часником, поливаємо ароматною солодкою заправкою, посипаємо сіллю і перцем.

Салат iз ріпи (або редьки) та моркви — чудова вітамінна щітка для організму! І дуже смачна! Потрібно по 300 г. моркви та ріпи (редьки), 3 столові ложки оливкової олії, столова ложка лимонного соку, приправа для моркви по-корейськи, 1-2 зубці часнику (за бажанням).

Моркву та ріпу натріть на терці для моркви по-корейськи, перемішайте. Приготуйте заправку з оливкової олії, лимонного соку, приправи та часнику. Часник, якщо не любите, можна і не давати. Заправте салат, добре змішайте і, якщо потрібно, досоліть. От і вся робота: простий рецепт, швидкий результат.

А морквяні чіпси пробували? В одній порції — всього 79 калорій. Дуже смачний перекус!

Потрібно: 2 великі морквини, чайна ложка оливкової олії і дрібка солі. Розігрійте духовку до 170 градусів. Вимийте і очистіть моркву. Тонко наріжте коренеплоди по діагоналі. Покладіть моркву в миску, змішайте з олією і сіллю.

Викладіть скибочки на деко. Випікати 15-20 хвилин, поки морква не стане сухою і хрусткою. Стежте за чіпсами, щоб вони не підгоріли. За необхідності їх можна накрити папером для випічки.

Знайдіть час на приготування вітамінних страв. Не пожалкуєте.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути