chrome firefox opera safari iexplorer

Скільки цукру в продуктах харчування

02 березня 2017 о 15:29

Усім нам хочеться бути здоровими, і для цього ми намагаємося купувати здорові продукти харчування. Особливу увагу ми приділяємо вмісту в них саме простих цукрів, тобто звичайного цукру.

Виробники нерідко додають у продукт цукор для поліпшення смаку, але не завжди вказують це на етикетках. Це так званий «прихований цукор», який присутній у продукті не тільки у вигляді сахарози (звичайного цукру), але і у вигляді мальтози, кукурудзяного сиропу, цукру-сирцю, меляси, меду і т. д. За рахунок цього іноді ми з’їдаємо за день до 50 чайних ложок цукру — майже склянку! Про це пише Ukrhealth.net.

Цікавий факт: цукор порушує всмоктування кальцію і магнію, необхідних для наших кісток.

Скільки цукру в плитці шоколаду?

Ми можемо спокійно з’їсти в день плитку шоколаду або кілька батончиків. А між тим:

  • в плитці молочного шоколаду (100г) – 7 чайних ложок цукру;
  • у батончику Snickers (52.7 р) – 6.75 чайних ложок цукру;
  • Milky Way (58г) — 8.75 чайних ложок;
  • шоколадка Milka — (40.8 р) — 5.5 чайних ложок;
  • Twix (50.7 г) – по 3 чайних ложки в кожній паличці;
  • пакетик M&M’s (47.9 г) — 7.5 чайних ложок цукру.

Цікавий факт: цукор викликає залежність, подібну до наркотичної. Підвищений вміст цукру в крові сприяє швидкій стомлюваності, тому виникає бажання їсти солодке. Цукор на час знімає симптоми, але потім вони повертаються знову.

Скільки цукру в улюблених газованих напоях?

Про шкоду газованої води ви напевно вже чули не раз. Тепер пропонуємо дізнатися скільки цукру в баночці улюбленого напою:

  • Coca cola (0,33 л) — 8.25 чайних ложок цукру;
  • Pepsi (0,33 л) — 8.75 чайних ложок;
  • Red Bull (0,25 л) — 6.9 чайних ложок;
  • Sprite (0,33 л) — 8.25 чайних ложок.

Цікавий факт: цукор сприяє розвитку карієсу. Справа в тому, що при взаємодії цукру і бактерій, які знаходяться в роті, утворюється кислота, що руйнує зубну емаль.

Скільки цукру у 100 грамах фруктів?

Так, цукор є і у фруктах. Так що якщо плануєте безвуглеводну дієту, враховуйте і ці цифри:

  • Манго — 3,2 чайні ложки цукру;
  • Банани — 3 чайні ложки цукру;
  • Яблука — 2,6 чайні ложки цукру;
  • Ананаси — 2,5 чайні ложки цукру;
  • Виноград — 4 чайні ложки цукру;
  • Лимони — 0,6 чайних ложок цукру;
  • Ківі — 2,3 чайних ложок цукру;
  • Абрикоси — 2,3 чайні ложки цукру;
  • Полуниця — 1,3 чайні ложки цукру;
  • Малина — 1 чайна ложка цукру;
  • Чорниця — 1,7 чайних ложок цукру;
  • Журавлина — 1 ч. л. цукру;
  • І навіть 100 грам помідорів містять — 0,7 чайної ложки цукру.

Цікавий факт: цукор призводить до ожиріння, так як він відкладається в печінці у вигляді глікогену. Якщо запаси глікогену в печінці перевищують звичайну норму, з’їдений цукор починає відкладатися у вигляді жирових запасів.

Скільки цукру в інших популярних продуктах харчування

Ми звикли вважати йогурти в пластикових стаканчиках корисною їжею. Настільки корисною, що купуємо їх і собі, і дітям. Але в одному стаканчику йогурту (50г) міститься мінімум 1 чайна ложка цукру.

4 чайних ложки цукру міститься в склянці майже будь-якого виноградного соку, які продаються в наших супермаркетах.

6 чайних ложок цукру міститься в пакетику солоних (!) арахісових горішків. Та що там говорити, якщо навіть дієтичні хлібці, які ми гриземо, в надії втамувати голод, також містять приблизно пів чайної ложечки цукру.

Цікавий факт: Вживання цукру посилює стрес. Коли ми заїдаємо стрес солодким це призводить до збільшення стресових станів, тривожності і різного роду неврозів.

3 жовтня

Інші дати
Народився Володимир Дорошенко
(1879, м. Петербург, Росія – 1963) – український бібліограф, літературознавець, перекладач, критик. «Князем української бібліографії» називали його сучасники.
Розгорнути
Народився Михайло Возняк
(1881, с. Волиця, Львівська область – 1954) – український літературознавець і фольклорист. Автор багатьох наукових праць, присвячених життю і творчості українських письменників, українського фольклору й театру, «Історії української літератури» в 3 томах.
Розгорнути
Народився Киріяк Костанді
(1852, с. Дофіновка, Одеська область – 1921) - український художник-передвижник. Автор картин «У хворого друга», «В люди», пейзажів, портретів. Серед учнів К.Констанді – М.Греков, А.Шовкуненко.
Розгорнути