chrome firefox opera safari iexplorer

Цікаво знати: весняна квітка мімози – не мімоза, а акація срібляста!

10 квітня 2017 о 18:01

Витончені сріблясто-зелені гілочки з ажурно-пір’ястими листочками і пухнастими золотисто-жовтими китицями квіток з сильним незабутнім ароматом… У народі «мімоза» стала символом початку весни і, зокрема, свята 8 Березня.

Але більшість про цю квітку дуже мало знає.

Перш за все, треба сказати, що та квітка, яку в нас прийнято називати мімозою, такою не є. Справжня Mimosa pudica (Мімоза сором'язлива) виростає на території Південної Америки і виглядає зовсім по-іншому, ніж звичайні для нас букетні гілки. «Мімоза сором’язлива» — це маленький вічнозелений чагарник, висота якого в кращому разі сягає метра. У цієї мімози квіти більші за розміром і різного забарвлення.

 wikipedia.org

Свою назву «сором'язлива» вона отримала через листя, яке «реагує» на будь-які зміни, що виникають від коливань температури, освітлення, і, найголовніше, від дотику до них. Листя цієї тропічної красуні при щонайменшому дотику одразу згортаються, створюючи видимість, ніби зів’яли. Через деякий час листочки знову розпускаються, якщо їх не турбувати.

Рослина, яка приносить в наш регіон звістку про весну і дарує нам сонячний настрій, називається Acacia dealbata — Акація срібляста. Як і справжня мімоза, вона відноситься до сімейства бобових і має у своєму арсеналі більше 1300 видів. Акація – рослина теплолюбна. Батьківщина Акації сріблястої — південно-східне узбережжя Австралії і острів Тасманія. У 19 столітті вона поширилася і у південній Європі, Південній Африці, на заході США, на Азорських островах і Мадагаскарі.

В Україні Acacia dealbata можна зустріти в Одеській області і в Криму.

Акація срібляста (Acacia dealbata), на відміну від справжньої Мімози – це вид дерев з роду акація (Acacia), а не трав і чагарників підродини Мімозових (Mimosoideae)!

 roslyna.com

Наша акація-«мімоза» — це вічнозелене швидкоросле дерево висотою 10-12 м (на батьківщині до 45 м), з крислатою кроною. Стовбур – до 60-70 см у діаметрі. Кора стовбура, і гілок від сіро-бурого до коричневого кольору, з великою кількістю неглибоких тріщин, з яких нерідко виступає камедь. Молоді гілки оливково-зелені. Гілки і листя рослини мають легке сіро-зелене напилення, за що ця акація і отримала назву сріблястої.

Секрети транспортування акації-«мімози»

Головне, що потрібно знати – ця рослина любить вологу, світло і тепло. Якщо присутні всі три фактори, то вона швидко розквітне і її суцвіття розкриватимуться активно.

Зрізану мімозу відразу охолоджують – це підготовчий етап перед транспортувальним холодильником, що не дасть утворитися конденсату на листках. Охолоджену мімозу щільно упаковують в поліетилен. Це дозволить стримати запилення тичинок. Потім поліетиленові упаковки складають в картонні коробки. Перевезення повинно відбутися протягом доби, адже довше без вологи рослина залишатися не може.

Як «зберігати» її у приміщенні

 roslyna.com

Потрапивши до приміщення, квітка обов'язково відчує температурні зміни. Не варто відразу ставити її у воду, їй треба дати можливість акліматизуватися. Тож дайте гілочкам полежати в кімнаті в упаковці (хвилин 20), і тільки потім розпакуйте.

Щоб букет акації-«мімози» став рівномірно пухнастим, кінці стебел треба роздробити і занурити їх на 1-2 хвилини в окріп. Такий температурний «струс» для рослини тільки на користь. Він дає поштовх до пожвавлення бутонів. Якщо цього не зробити, бутони можуть обсипатися нерозкритими.
Наповнюємо вазу теплою водою і розподіляємо гілки просторо, «з повітрям». У вазі «мімоза» не любить тісноти. Щоб бутони були пухнастими, обприскуємо суцвіття холодною водою.

За матеріалами roslyna.com, library.diit.edu.ua та Вікіпедії

Розділи: Довкілля

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути