chrome firefox opera safari iexplorer

Львів хочуть офіційно оголосити зоною надзвичайної екологічної ситуації

13 червня 2017 о 11:07

Львівська міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій ухвалила 12 червня офіційне рішення про необхідність оголошення Львова зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Відповідне звернення комісії буде надіслано на адресу уряду, РНБО та президенту, після рішення яких остаточне слово залишиться за Президентом, повідомляє Zaxid.net.

Рішення комісії базується на приписі Держпродспоживслужби у Львівській області, згідно з яким міська рада має забезпечити стабільне вивезення ТПВ. За словами міського голови Львова Андрія Садового, оскільки місто не має куди вивозити сміття, то єдиний вихід звернутись за допомогою до держави.

«Організатори '"сміттєвої" блокади можуть починати святкувати. У нас дійсно не залишилось інших можливостей для уникнення екологічної біди. Тримались рік! Повірили також в підписи держчиновників під меморандумом про зняття блокади. Виявилось, дарма повірили», – прокоментував Андрій Садовий рішення комісії на своїй сторінці у Facebook.

Варто наголосити, що рішення львівської комісії з надзвичайних ситуацій не означає негайного запровадження у Львові надзвичайного стану. Це звернення має розглянути Кабінет міністрів та Рада національної безпеки і оборони (РНБО). Після їхнього згоди рішення має прийняти президент, указ якого затверджує Верховна Рада.

Згідно з українським законодавством, з оголошеної зоною надзвичайної екологічної ситуації території можуть відселяти людей. На цій території також можуть оголосити карантин, обмежити рух автомобілів, посилювати охорону громадського порядку, обмежувати чи повністю заборонити проведення масових заходів.

У разі потреби для ліквідації наслідків екологічної ситуації можуть залучати мешканців на добровільній основі, а також військових Збройних сил. Для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації залучаються кошти з державного бюджету України.

Як уже повідомляв ZAXID.NET, через проблеми з вивезенням сміття у Львові можуть виникнути епідемії. У відходах можуть розмножуватись різні збудники захворювань, зокрема кишкових інфекцій, дизентерії, вірусного гепатиту А, лептоспірозу.

Нагадаємо, що проблеми з вивозом сміття тривають у Львові вже кілька місяців. Після закриття Грибовицького сміттєзвалища інші сміттєзвалища на Львівщині та в інших областях України відмовились приймати львівське сміття. В кінці квітня у ЛОДА був підписаний меморандум про співпрацю з мерами більшості райцентрів Львівщини, за яким в обмін на використання місцевих полігонів ТПВ ці міста отримають значні фінансові виплати. Однак цей меморандум фактично не працює.

Розділи: Довкілля

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути