chrome firefox opera safari iexplorer

Свій 149 сезон Національна опера завершить грандіозним гала-концертом. Афіша на липень

29 червня 2017 о 10:51

Свій 149-й сезон Національна опера України традиційно завершує Гала-концертом, повідомляє прес-служба Нацопери. Це свого роду квінтесенція всього репертуару: провідні солісти театру виконають кращі фрагменти з опер та балетів.

Також до липневого репертуару увійдуть найяскравіші прем’єри останніх років: опери «Набукко» (Дж.Верді) та «Флорія Тоска» (Дж. Пуччіні).

1 липня — опера «Набукко» (Дж.Верді)

Опера «Набукко», написана Дж.Верді в 1841 році та через рік поставлена на сцені Ла Скала, стала революційною подією в цьому жанрі, та й не тільки в ньому. «Це була революція в музиці, про яку до того ніхто й не думав. Характер партитури був настільки новий, настільки невідомий, стиль такий стрімкий, такий незвичайний, що викликав загальне приголомшення. Співаки, хор, оркестр, почувши цю музику, сповнювалися незвичайного ентузіазму», — писав сучасник маестро Артур Пужен.

Народжувався цей унікальний в своєму роді твір надзвичайно — фатально, містично. Важко переживаючи провал двох перших опер, композитор вирішує більше не звертатися до цього жанру. Але одного разу до його рук потрапляє лібрето Темістокля Солера. Випадково впавши, воно відкривається на сторінці з хором полонених іудеїв, написаним на основі 136 псалма «При ріках вавілонських». Цей момент став вирішальним в долі Верді. Охоплений бажанням покласти на музику біблійний сюжет, композитор повертається до своєї оперної музи. Через деякий час він подарував світові ще багато чудових опер — його творча спадщина складе 25 оперних творів, «Набукко» — тільки третій з них. Однак, на думку музичних критиків, нічого в його творчості не можна порівняти з «Набукко», хіба що «Реквієм».

Прем’єра опери «Набукко» Дж.Верді на сцені Національної опери України з грандіозним успіхом відбулася 31 березня 2016 року і, без перебільшення, стала головною подією сезону.

Режисер-постановник – Анатолій Солов’яненко. Художник-постановник — Марія Левитська. Диригент-постановник — Микола Дядюра. Хормейстер-постановник — Богдан Пліш.

У головних партіях: Геннадій Ващенко (Набукко), Оксана Крамарєва (Абігайль), Тетяна Пімінова (Фенена), Ігор Борко (Ісмаель), та ін.

7 липня — опера «Флорія Тоска» Дж. Пуччіні

Прем’єра (перший показ) однієї з найбільш популярних, найкрасивіших і найбільш драматичних опер видатного мелодиста Джакомо Пуччіні на сцені Національної опери України відбулась 31 березня 2017 року. А 7 липня відбудеться 6-й показ цієї вистави, останній в цьому сезоні.

За основу лібрето для своєї опери «Тоска» Дж. Пуччіні вибрав однойменну п'єсу В. Сарду. Сюжет «Тоски» потрапив до рук Пуччіні після завершення ним опер «Манон Леско» і «Богема», які йшли з колосальним успіхом. Твердження інших композиторів про те, що сюжет «Тоски» не придатний для опери не зупинило Пуччіні. На прем'єру «Тоски» з'явилася вся знать, навіть королева, а також і не сановні шанувальники композитора. Не обійшлося й без помилкової тривоги в залі, але, врешті-решт, опера пішла, викликавши захоплення публіки.

Ідея нової постановки італійського класика на столичній сцені належить режисерові-постановнику Анатолію Солов'яненку, який залучив до співпраці професіоналів вищого рівня: диригента-постановника Миколу Дядюру, якого відрізняє дбайливе ставлення до музичного матеріалу, хормейстера-постановника – Богдана Пліша, та художника-постановника Марію Левитську, відому своїми оригінальними концепціями, гармонійно вписаними в класичну основу.

Режисер-постановник, Анатолій Солов'яненко зауважив, що постановний склад опери намагався втілити характери та мотивації героїв, які закладені Пуччіні та Сарду, зробити їх близькими й зрозумілими для сучасного глядача. Це постановка про кохання, пристрасті та віру ліричних героїв, які гинуть в атмосфері цинізму та жорстокості, які їх оточують.

Головні партії виконують: Вікторія Ченська (Флорія Тоска), Андрій Романенко (Маріо Каварадоссі), Михайло Кірішев (Барон Скарпіа), Сергій Ковнір (Чезаре Анджелотті), Олександр Бойко (Ризничий), та ін.
У виставі також бере участь хор хлопчиків Муніципальної академічної хорової капели імені Л. Ревуцького. Художній керівник – Аїда Зайцева.

8-9 липня — Гала-концерт з нагоди закриття 149-го театрального сезону

У програмі концерту прозвучать кращі арії, дуети з відомих опер та оперет, а також будуть виконані фрагменти з балетних вистав. Прозвучать фрагменти опери «Тарас Бульба» (М.Лисенка), арії з опер Дж.Верді («Отелло», «Сила долі», «Ріголетто», «Набукко»), Дж. Пуччіні («Джанні Скіккі», «Чіо-Чіо-сан», «Турандот»), Р.Штрауса («Кавалер троянд»), Дж. Россіні («Італійка в Алжирі»), Ш. Гуно («Фауст»). До Гала-концерту також увійдуть фрагменти балетів: «За двома зайцями» (Ю. Шевченко), «Трикутний капелюх» (М. Де Фалья), «Корсар» (А. Адан), «Лебедине озеро» (П. Чайковський), а також виступ хору та симфонічного оркестру. На завершення гала-концерту — куплети з відомих оперет: «Перікола» (Ж. Оффенбах), «Сільва» (І. Кальман), «Весела вдова» (Ф.Легар).

У Гала-концерті беруть участь солісти Національної Опери: Ольга Фомічова, Ірина Петрова, Марія Березовська, Сергій Пащук, Ігор Мокренко, Олександр Бойко, Дмитро Агєєв, Андрій Маслаков, Валентин Дитюк, Сергій Ковнір, Тетяна Ганіна, Тетяна Пімінова, Сусанна Чахоян, Лілія Гревцова, Алла Позняк, Тетяна Лезова, Микита Сухоруков, Катерина Діденко, Катерина Кухар, Олександр Стоянов, Ярослав Ткачук та ін.
Головний режисер — Анатолій Солов'яненко. Головний художник — Марія Левитська. Головний диригент — Микола Дядюра. Головний хормейстер — Богдан Пліш. Художній керівник балету — Аніко Рехвіашвілі.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути