Літо – період, коли зазвичай, під впливом сезонних факторів та часткової переорієнтації раціону населення на споживання плодоовочевої продукції, роздрібні ціни на основні види продуктів харчування стабілізуються. Проте, перший літній місяць поточного року став винятком із цього тренду, повідомляє Економічний дискусійний клуб.
За даними Держстату, у червні зафіксовано ріст цін, подекуди безпрецедентний, на 19 позицій із 23 соціально значущих продовольчих товарів із переліку, що підлягає моніторингу.
Беззаперечними лідерами цінового зростання у червні були овочі, яйця та м’ясо і м’ясопродукти, а саме: овочі борщового набору подорожчали в 1,2 – 1,8 рази («плюс» 1,73 – 7,41 грн. на кілограмі). Картопля зросла в ціні на 13,7% («плюс» 1,21 грн.).
Триває стійке підвищення споживчих цін на хліб масових сортів, які у червні подорожчали на 0,7% − 1,2% («плюс» 8−14 коп. на кілограмі). Загалом, з початку 2017 року кілограм хліба пшеничного зріс у ціні на 12,1% або на 1,31 грн., житньо-пшеничного – теж на 12,1% або на 1,29 гривні на 1 кілограмі.
Досить помітно з початку червня подорожчав рис ( «плюс» 3,5%).
Загалом вартість набору із 23-х соціально значущих продовольчих товарів, за яким здійснюється моніторинг цін органами статистики, у червні ц. р. порівняно із травнем ц. р. зросла на 36,82 гривні («плюс» 4,5%), а з початку 2017 року на 114,45 гривні («плюс» 15,3%), і в середньому по Україні склала 861,75 гривні.
Збільшення вартості набору зафіксовано у всіх без винятку регіонах країни. Найвищий темп подорожчання вартості набору зафіксовано у Хмельницькій області – 7,1% (плюс» 55 гривень), найменший – у Одеській області – 1,8% (плюс» 16 гривень).
Як і у попередні місяці, найдешевший набір продовольства можна було придбати у Тернопільській області (786 гривень), найдорожчий – у місті Києві (985 гривень).