chrome firefox opera safari iexplorer

На Кіровоградщині розкопали унікальний скіфський артефакт

11 вересня 2017 о 12:58

Українські археологи зробили низку сенсаційних наукових відкриттів під час розкопок історичної пам'ятки – кургану скіфського періоду на території села Васине Мошоринської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області.

Зокрема, дерев'яна конструкція скіфської гробниці збереглася майже в первозданному вигляді.

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на сайт Кіровоградської облдержадміністрації.

«Навесні цього року на ділянці поля, де розташований курган, було виявлено антропоморфну кам'яну стелу, що датується орієнтовно другою половиною VI – початком V століття до нашої ери. Вона містить зображення скіфа з шийними гривнями, мечем і ритоном, які служили символами тодішньої влади. Тому вчені висловили припущення, що курган в Васиному може бути похованням скіфського правителя або воєначальника», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що археологічні дослідження були здійснені силами вчених та студентів Центрального державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, під керівництвом доцента кафедри історії України, кандидата історичних наук Ірини Козир.

Вчені зазначають, що курган в Васиному, як і більшість поховальних споруд скіфського часу, був пограбований ще в давнину. Однак, як зазначила керівник наукової експедиції Ірина Козир, ця пам'ятка являє надзвичайну цінність для науки.

«В процесі розкопок зроблено низку сенсаційних відкриттів. Зокрема, виявилося, що дерев'яна конструкція скіфської гробниці збереглася до наших днів майже в первозданному вигляді, що є надзвичайною рідкістю. Інші подібні пам'ятники, виявлені на території України, були сильно зруйновані грабіжниками, а тому реконструкція їх первісного вигляду здійснювалися тільки за залишками фрагментів», – підкреслюють археологи.

Цікаво й те, що давня стела була знайдена в тому ж місці, де вона встановлена з самого початку, – такі знахідки в скіфської археології рідкість. За висновками науковців, зазначений артефакт є унікальним твором скіфського мистецтва і не має аналогів.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути