chrome firefox opera safari iexplorer

Спомини про 80-річчя Левка Лук`яненка, або один день з життя Великого українця

09 липня 2018 о 11:14
narodna-pravda.ua

Нині не пригадаю, хто запропонував мені поїхати на малу батьківщину Левка Лук`яненка для відзначення Дня Незалежності. Але це й не так важливо.

Я переговорив з Левком Григоровичем про ідею належним чином вшанувати День Незалежності на Чернігівщині, а саме у Городні, де він, власне, і народився.

Отож, протягом дня ми брали участь у ході, мітингу, святкових заходах. Я запросив на свято нашу знамениту «Кобзу» і ще кілька колективів. Левко Лук`яненко мене делікатно попередив, що святкуємо День Незалежності, а не його день народження. Проте, символічний, але людський подарунок для нашого Героя все ж вдалося зробити. У Городнянському історико-краєзнавчому музеї його чекала експозиція про знаменитого земляка і творця сучасної Незалежності!

Під вечір стомлені від великої кількості зустрічей, піших переходів і вина (зауважу, що Левко Григорович пив символічно і лише біле вино) ми поверталися до Києва в одній машині. Раділи, що допомогли піднести статус Дня Незалежності на Чернігівщині і планували наступні справи. Коли я уточнив: чи ми ідемо додому, то здивовано почув, що у пана Левка ще прямий ефір на телебаченні!!! 

БО ЖИВ ВІН ДЛЯ УКРАЇНИ, А НЕ ДЛЯ СЕБЕ!

Я гордий з того, що працював і спілкувався з цим ВЕЛИКИМ УКРАЇНЦЕМ. Такі люди надихають і вселяють віру в омріяну Україну, коли здається, що вона вже втрачена!
ПАМ`ЯТАЄМО І ШАНУЄМО НАШИХ СПРАВЖНІХ ГЕРОЇВ!

Микола Томенко

лідер Громадського руху «Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути