chrome firefox opera safari iexplorer

7 особистостей, які прославилися за кордоном і залишилися українцями

17 вересня 2018 о 15:59

Від Архипенка до Левчина. Видатні українці, які стали відомими на весь світ, але не відцуралися України

Однією з найулюбленіших суперечок залишається дискусія навколо того, хто з відомих людей є українцем. Часто через місце народження батьків українцями називають Зигмунда Фройда, Енді Ворхола, Дастіна Гоффмана, Джека Паланса, Стівена Спілберга та інших.

На жаль, часто самі ці видатні люди себе з Україною не уособлюють. Ще більше виникає спокуси назвати українцем того, хто тут народився. Однак, зрозуміло, що лише місце народження не може визначити цього. Зокрема, народилися в Україні і Гоголь та Булгаков, утім, вважати їх творцями української літератури було украй невірно.

Еспресо.TV підготувало добірку видатних діячів культури та науки, які самі вважали себе українцями. Кого варто знати, аби не дозволити культурну експансію за рахунок України.

Олександр Архипенко

Скульптор і художник, один з основоположників кубізму у скульптурі, який вплинув на розвиток мистецтва 20-го століття, народився у Києві. Його вважають американським митцем, проте сам Олександр Архипенко ніколи не відхрещувався від свого коріння.

Внесок Архипенка у розвиток скульптури як мистецтва величезний. Саме він ввів поліхромію – використання у скульптурі різних матеріалів та кольорів, він уперше створив рухомі композиції та скульптури, які освітлювалися зсередини.

Архипенко підкорив порожній простір скульптури, ставши новатором і в цьому. У його скульптурах цей простір ставав матеріалом.

Усе це зараз широко використовується в мистецтві скульптури, але саме українець Олександр Архипенко вперше ввів ці прийоми.

Казимир Малевич

Через голосування за надання імені видатного діяча аеропорту “Бориспіль” про українське коріння Казимира Малевича дізналося більше людей. Видатний авангардист, “реформатор” у мистецтві, основоположник дизайну та сучасного арту народився в Києві.

Попри те, що часто значення Малевича пересічні українці оцінюють за його “Чорним квадратом”, саме цей художник-авангардист розширив межі мистецтва, змінивши напрямок його руху. Він написав чимало праць з мистецтвознавства та заснував нові напрямки.

Сам Казимир Малевич визнавав себе українцем. Однак не без допомоги планомірної російської пропаганди його й досі багато хто вважає представником російського авангарду.

Роберт Лісовський

Доводити, що Роберт Лісовський був українцем, хоч і прожив більшу частину свого життя за кордоном, немає потреби. Український художник-графік, який народився на Дніпропетровщині, займався проукраїнською діяльністю та навіть декілька місяців утримувався більшовиками у тюрмі.

Саме після цього він вирішив емігрувати спершу до Польщі, а потім жив і в інших країнах Європи та в США. Перебуваючи у Варшаві, український графік працював над проектуванням державних грошових знаків. Одна монета, запроектована ним, увійшла до офіційного обігу.

Два роки він навчався у Берліні, де переміг у конкурсі на новий варіант емблеми німецької авіакомпанії “Lufthansa”, який використовується досі. Він же став автором емблеми ОУН, удосконалив емблему “Пласту” тощо.

Майже 25 років Роберт Лісовський прожив у Лондоні, але у будь-якій країні залишався українцем, будучи соціально активним діаспорянином.

Окрім створення емблем, він розписував церкви Галичини, оформлював обкладинки книжок, співпрацював з “Молодим театром” Леся Курбаса.

Міла Йовович

Популярна голлівудська акторка, модель, співачка Міла Йовович ніколи не цуралася свого українського походження. Вона не лише народилася в Києві та провела тут 5 років свого дитинства, а й часто відвідує Україну.

Під час Революції Гідності Йовович підтримала українців та закликала своїх шанувальників жертвувати гроші на допомогу постраждалим на Майдані.

На рахунку Міли Йовович багато ролей у кіно, серед найвідоміших – у фільмах Люка Бессона “П’ятий елемент”, “Посланниця: Історія Жанни д’Арк” та у всіх частинах “Оселі зла”.

Міла Куніс

Ще одна голлівудська акторка народилася в Україні, у Чернівцях. Вона відома за фільмами “Чорний лебідь”, “Оз: Великий та могутній”, “Сходження Юпітер”, “Друзі по сексу” тощо.

Куніс окрім цього займається і модельним бізнесом.

Щодо України Куніс не мовчить. Вона підтримала українців на початку анексії Криму, написавши відповідний допис у Twitter, але пізніше у 2014-му роздратовано реагувала на запитання журналістів з приводу її політичної позиції щодо України.

Зрештою, списавши таку свою реакцію на вагітність, Куніс зазначала, що співчуває українському народові та переймається за українців.

Серж Лифар

Всесвітньо відомий український балетний танцівник та хореограф, якого називали “богом танцю”, поставив понад 200 балетів та виростив одинадцять зірок. У 18 років він переїхав до Парижа, де заснував Академію танцю при “Гранд-Опера”, а у 24 – очолив її балетну трупу.

Він пропрацював у паризькій опері понад 30 років, відродивши французький балет та його славу. Він був і солістом “Гранд-Опера”, і балетмейстером, і педагогом.

Серж Лифар став основоположником нового напрямку в балеті – неокласицизму. Будучи у Франції справжньою зіркою, він ніколи не забував про свою батьківщину. Він добре знав своє коріння, цікавився історією. І навіть на прохання Шарля де Голля змінити громадянство на французьке Серж Лифар відмовився, зазначивши, що назавжди залишиться українцем.

Макс Левчин

Можливо, Макс Левчин менш відомий за своє творіння, утім його внеску це не зменшує. Уродженець Києва є співзасновником та головним інженером платіжної системи PayPal.

У 16 років разом із батьками від емігрував до США, а вже у 27 заснував систему платежів. PayPal – одна з найбільших електронних систем для здійснення платежів через інтернет. Вона дозволяє відправляти та отримувати платежі через електронну пошту або смартфон.

У Кремнієвій долині, де зараз мешкає Левчин, він є одним з найбагатших венчурних інвесторів. Макс Левчин разом із іншими IT-бізнесменами у 2014-му підписав петицію щодо припинення війни в Україні.

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути