chrome firefox opera safari iexplorer

1 травня — Свято весни і праці

01 травня 2020 о 07:22

 Слід зауважити, що перший травневий день був святковим ще у наших пращурів. Засіявши насінням земельку, давні українці радісно відзначали перший день травня, сподіваючись на добрий врожай.

У різних країнах 1 травня відзначають по-різному. Скажімо, в Іспанії це свято квітів і закоханих – воно називається  «Зелений Сантьяго». У  Кореї 1 травня — день народження Будди. У Франції — День конвалії. У Литві – День матері. В Казахстані – День єдності народу.

1 травня як День солідарності трудівників має свою історію. 1886 р. в Чикаго (США) 1 травня робітники розпочали страйк з вимогою 8-годинного робочого дня. Під час демонстрації відбулися сутички з поліцією, пролилася кров. 4 травня на мітингу протесту вибухнула бомба, загинуло 7 поліцейських і 60 цивільних людей. Організатори мітингу були заарештовані, а потім засуджені.

 У липні 1889 р. Паризький конгрес II Інтернаціоналу, в пам’ять про виступ чиказьких робітників, вирішив щороку 1 травня проводити демонстрації солідарності. Вперше день міжнародної солідарності трудящих був відзначений в 1890 році в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччини, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції та деяких інших країнах.

Протягом досить тривалого часу 1 травня було  символом «класової боротьби» та революції.

У Радянському Союзі  Першотравень став  одним з головних державних свят – із велелюдними демонстраціями «солідарності з трудящими країн, які борються за свої права». Зрозуміло, що про боротьбу трудящих самого СРСР за свої права не могло бути і мови – це сприймалось як антирадянщина з усіма наслідками. Однак для багатьох людей це був гарний привід для відпочинку від роботи, застілля чи пікніку  та – чи не найголовніше – весняних робіт на своїх дачних «сотках». 

1 травня 1990 р. відбулася остання офіційна першотравнева демонстрація. У 1992 р.  Міжнародний день солідарності трудящих було перейменовано на свято Весни і Праці. Тепер свою солідарність 1 травня демонструють хіба що прихильники лівих. Проте застілля та пікніки (якщо гаманець дозволяє, а погода не перешкоджає) залишились. І, звичайно – весняні роботи на дачах.

Ще – постала дуже гарна традиція: мешканці міст і містечок самоорганізовуються на толоки. А команда «Рідної країни» робить це давно і не лише у травні…

Гарного весняного першотравневого дня!

«Рідна країна» 

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути