chrome firefox opera safari iexplorer

6 травня 1686-го: «Вічний мир», яким Польща та Московщина поділили українські землі

06 травня 2020 о 07:32

6 травня 1686 р. був підписаний «Трактат про вічний мир» між Польщею та Московією, яким Україна — Гетьманщина розподілялася між цими двома державами.

Перемови тривали упродовж семи тижнів, у них брали участь посли Кшиштоф Гжимултовський і Марціан Огінський (від Речі Посполитої)  та начальник Посольського приказу князь Васілій Голіцин (від Московського царства).

«Трактат…» складався з преамбули та 33 статей, а в його основі були домовленості Андрусівського перемиря

Довідково: Андрусівське перемир’я – договір між Московським царством і Річчю Посполитою від 30 січня 1667р., підписаний у с. Андрусове на Смоленщині, яким припинялася 13-річна польсько-московська війна і встановлювався мир на 13,5 років. Договором за Москвою залишалися Лівобережна Україна та Сіверщина; за Польщею -  Правобережна Україна без Києва — його та околиці віддали московитам на 2 роки, хоча оговорювалося, що це може бути і назавжди. Запорозька Січ опинялася під владарюванням обох сторін договору. Таким чином, етнічна українська територія була розшматована між двома хижаками. Договір викликав украй негативну реакцію з боку українського козацтва.

Згідно з «Трактатом про вічний мир», Московському царству мали належати Лівобережна Україна, Київ, Запоріжжя, Чернігово-Сіверщина зі Стародубом та Черніговом і Смоленськ. За відмову від претензій на Київ Річ Посполита отримала від Московщини компенсацію в сумі 146 тис. рублів. Польща дістала владу над  Північною Київщиною, Волинню і Галичиною.

Територія Південної Київщини, Брацлавщина (від містечка Стайки й далі річкою Тясмин, де розташовувалися Ржищів, Трахтемирів, Канів, Черкаси, Чигирин), дощенту спустошена нападами турків і татарів та поляків, — оголошувалася «пусткою», нейтральною смугою між Польщею та Московією.

Поділля лишалося під Османською імперією до 1699 р., коли було приєднане до Речі Посполитої.

Після підписання «Вічного миру» Московія скасувала угоди з Османською імперією та Кримським ханством і приєдналася до  Священної ліги (створене 5 березня 1684 р. об’єднання християнських держав проти Османської імперії у Великій турецькій війні 1683—1699 рр.)

Таким чином, «Вічний мир» 6 травня 1686 р. остаточно затвердив насильницький розподіл України між Польщею та Московщиною. Це створило великі перешкоди на шляху об’єднання українських земель і послабило український національно-визвольний рух.

 Олена Бондаренко, Громадський рух «Рідна країна»

Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути